Boeiende innovatie

Insight Havenbedrijf Rotterdam

In de Rotterdamse haven wordt al een tijdje gewerkt aan de vervanging van het boeienarsenaal, dat aan het einde van haar levensduur is. Aan de meerboeien kunnen meerdere scheepstrossen worden vastgemaakt voor het afmeren van schepen. Het Dordtse bedrijf DIMCO wist onlangs met een slimme vondst het onderhoud aan de boeien drastisch te vereenvoudigen, waardoor de boeien in de toekomst nog beter beschikbaar zijn. Een fraai staaltje onderwater-innovatie.

Boeien en palen in de haven

De meerboeien in de haven zitten met een ketting vast aan palen die in de rivierbodem zijn geslagen. Specifiek is de ketting bevestigd aan een ankerpaalkop. Deze koppen zijn in de Waalhaven en de Botlek aan vervanging toe. Big deal, zult u zeggen. Oude paal eruit, nieuwe erin en we kunnen weer tien jaar vooruit… Maar zo simpel is het niet in deze drukbevaren havens. Hinder moet tot een minimum beperkt worden.

Garantie
“Ons uitgangspunt was de robuust- en duurzaamheid van de paalkop”, aldus Martijn Tack, projectmanager bij DIMCO B.V. “Wat nieuw is, is dat we het zo ontworpen hebben dat een aantal onderdelen in de twee meter brede ankerpaalkop apart en eenvoudig te vervangen is. Daardoor ontstaat een gemakkelijk te monteren en goed te onderhouden systeem. De productgarantie van deze ankerpaalkoppen kunnen we daardoor dan ook verlengen van 10 naar 25 jaar.”

Tijdens de verbouwing…
Het is een idee dat om meerdere redenen goed in de smaak valt volgens Matthijs Tromp, projectmanager namens het Havenbedrijf Rotterdam. Onder andere door het feit dat alle ligplaatsen beschikbaar blijven voor exploitatie tijdens de vernieuwingswerkzaamheden: “Het feit dat de winkel open kan blijven tijdens de verbouwing, is een van de redenen dat we voor dit systeem hebben gekozen”, vertelt Tromp. “Het is erg belangrijk dat de ligplaatsen honderd procent exploitabel blijven, betrouwbaarheid is belangrijker dan snelheid.”

Gecontroleerde slijtage
Dankzij dit innovatieve idee kreeg DIMCO B.V. afgelopen december de opdracht voor nieuwe meerboeiverankeringen en trospalen gegund, boven drie andere aangezochte partijen. Het ontwerp van DIMCO zorgt er voor dat slijtage in de ankerpaalkop gecontroleerd plaatsvindt op speciaal uitneembare onderdelen. De onderneming - DIMCO is onlangs ontstaan uit een fusie tussen GEKA Bouw en CFE Nederland en is 100 procent onderdeel van het Belgische baggerbedrijf DEME N.V. - heeft veel inspanning geleverd de efficiënte handling van deze onderdelen aan te tonen. “We hebben op ware grootte een model gemaakt en ons ontwerp live getest met een aantal duikers. Van die test is een film gemaakt, die we hebben laten zien bij onze aanbieding”, vertelt Tack. “Van het ontwerp hebben we met een 3D-printer ook een schaalmodel van 1 op 20 geprint, inclusief alle bewegende onderdelen.”

Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt, zodat het straks in de praktijk toegepast kan worden. Volgens de planning is alles dan einde jaar helemaal gereed, opgeleverd en in gebruik.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger