Vraag naar logistiek vastgoed blijft groeien in regio Rotterdam

Nieuws Nieuwsblad Transport

Vorig jaar is de vraag naar industrieel en logistiek vastgoed sterk gegroeid ten opzichte van 2014. Meer dan 1,64 miljoen m2 werd er in 2015 verhuurd en verkocht in Nederland, ten opzichte van de 1,26 miljoen m2 in het jaar daarvoor. In een aantal regio’s is sterke groei te zien, met name de regio’s West- en Midden Brabant en Rotterdam laten een sterke groei zien.

Logistiek vastgoed

Deze groei van 30 procent komt naar voren uit een marktonderzoek dat Industrial Real Estate Partners deze maand heeft gepubliceerd. Met name in de regio Rotterdam is er veel activiteit gemeten, in totaal werd hier bijna 250.000 m2 verkocht en verhuurd. Uit de cijfers springt de opvallende vraag naar gebouwen met een grootte van meer dan 20.000 m2, het grootste deel van de investeringen in 2015 had betrekking op logistiek vastgoed. De ontwikkelingen waren met name sterk in de regio Brabant en Rotterdam. Gebieden als Arnhem-Nijmegen en Utrecht bleven - samen met Amsterdam-Schiphol en Almere - duidelijk achter in de cijfers.

Aantrekkelijke investeringsklimaat
Door de lage rentestanden en een geringe inflatie, was 2015 voor investeerders een zeer aantrekkelijk jaar om meer geld te steken in vastgoed. Over het hele jaar is er voor zo’n 1 miljard euro geïnvesteerd in logistiek vastgoed, waarbij Rotterdam goed is voor ruim 100 miljoen euro. De Rotterdamse regio kende een groeiende belangstelling, waarbij zowel nieuwe als bestaande distributiecentra erg in trek waren.

Minder direct opneembare objecten
Een trend in investeringen, is de toename in licht-industriële gebouwen, investeerders gaven zo’n 200 miljoen euro uit aan dit type vastgoed. De toenemende vraag naar logistiek en industrieel vastgoed betekent wel dat er minder direct opneembare objecten beschikbaar zijn. Aan het einde van 2015 was er 2,48 miljoen m2 onmiddellijk te huur of te koop, een jaar eerder was dat nog 2,78 miljoen m2.

Vastgoed in de haven
Meer weten? Bekijk ook de pagina over vastgoed in de haven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger