Prinsjesdag brengt goed nieuws voor haven

Insight

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Jaarlijks presenteert het kabinet op deze derde dinsdag van september de belangrijkste plannen voor het komende jaar. Het kabinet is optimistisch gestemd: Nederland staat er goed voor en dat is ook positief nieuws voor de haven van Rotterdam.

Nieuwe waterweg

"Het tij is gekeerd. We hebben weer vaste grond onder de voeten", zei minister Dijsselboem van Financiën bij de aanbieding van de Miljoenennota, de toelichting op de rijksbegroting. Belangrijkste punten: de economische groei zet naar verwachting door met 1,7 procent in 2017. De wereldhandel groeit van 3.1 procent in 2016 naar 3.5 procent in 2017 en 4 procent op termijn.

Tijdens Prinsjesdag maakt het kabinet bekend waar het zoal in gaat investeren. Hieronder een aantal hoogtepunten voor de haven van Rotterdam:

35 miljoen euro voor verdieping Nieuwe Waterweg

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt 35 miljoen euro bij aan de verdieping van de Nieuwe Waterweg. Dit project is van belang om het chemisch cluster in Rotterdam voor grotere schepen beter bereikbaar en daarmee toekomstbestendig te maken.

Investeringen energie- en klimaatbeleid

Het kabinet stelt een bedrag van in totaal 9 miljard euro beschikbaar voor energie- en klimaatbeleid, waar ook de Rotterdamse haven hoog op inzet. Voor de periode na het Energie-Akkoord, dat tot 2023 loopt, is er een meerjarige planning die de continuïteit van het Nederlandse energie- en klimaatbeleid waarborgt.

Studies naar achterlandverbindingen

Het kabinet laat weten een aantal MIRT-corridor-studies te doen om de corridors Rotterdam – Duitsland en Rotterdam – Zuid Europa beter in beeld te brengen. Dat biedt zicht op grensoverschrijdende infrastructurele projecten, waardoor de achterlandverbindingen verbeterd worden.

Voorkeurstracé 2020

Het Rijk en het Havenbedrijf Rotterdam hebben afspraken gemaakt om het voorkeurstracé van de Theemsweg in 2020 te kunnen opleveren.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger