Alle scheepvaartzaken in toekomst exclusief bij rechtbank Rotterdam

Nieuws

De Rotterdamse rechtbank krijgt in de toekomst de exclusieve bevoegdheid om recht te spreken in scheepvaartzaken. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft daar een wetsvoorstel voor ingediend, waar de ministerraad afgelopen vrijdag mee in heeft gestemd.

rechtbank-rotterdam

Volgens de minister zou dit voorstel een belangrijke bijdrage moeten leveren aan de kwaliteit van de rechtspraak in ‘natte zaken’. In gerechtelijke kringen en daarbuiten leeft deze wens volgens Van der Steur al langer, daar zal nu gehoor aan worden gegeven.

Bij scheepvaartzaken kan gedacht worden aan het vervoer van goederen over zee of over de binnenwateren, aanvaringen en de exploitatie van een zee- of binnenschip. De rechtbank Rotterdam beschikt over de benodigde inhoudelijke deskundigheid op het gebied van de scheepvaart en heeft een sterke reputatie op dit vlak.

De aanwezigheid van reders, stuwadoors, scheepsbouwers en gespecialiseerde advocatenkantoren zijn een extra te reden om scheepvaartzaken te concentreren in Rotterdam. Daarnaast is het sinds dit jaar ook mogelijk om in het Engels te procederen bij scheepvaartzaken in de Rotterdamse rechtbank. De deskundigheid van rechtbank Rotterdam, zal volgens de minister ook bij moeten dragen aan de efficiency van de procesgang.

De ministerraad heeft ermee ingestemd om het wetsvoorstel naar de Raad van State te sturen, daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

Bron: ministerie van Veiligheid en Justitie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger