Plastic recycling naar hoger level bij Plant One Rotterdam

Showcase Havenbedrijf Rotterdam

Hoe maak je van duizenden tonnen gebruikte petflessen, fleecekleding en sportschoenen weer een zuivere grondstof voor bijvoorbeeld kleurloze colaflessen? Een ingewikkeld vraagstuk waar lange tijd maar geen antwoord op leek te komen. Tot de Eindhovense start-up na jarenlang onderzoek met een oplossing uit het laboratorium kwam. Na meerdere succesvolle proeven, gaat de onderneming nu haar installatie opschalen van 100 naar 1.000 liter bij Plant One in Rotterdam.

Inoniqa-Kunststoffrecycling-Plant One Rotterdam

Eigenlijk zonde… bij de hedendaagse, mechanische recycling-methode van afgedankte petflessen, verpakkingen, fleecekleding en sportschoenen is het onmogelijk om de kleuren uit het plastic te verwijderen. Dit maakt PET-afval ongeschikt voor hoogwaardig, circulair hergebruik. Het afval van gekleurde PET, oftewel polyethyleentereftalaat, daarom wordt ‘gedowncycled’ of verbrand. Maar daar komt verandering in. Ioniqa, een spinoff van de TU Eindhoven en het Dutch Polymer Institute, heeft de sleutel ontdekt tot ‘de eeuwige PET-fles’, een proces waarmee alle soorten en kleuren PET-afval eindeloos kunnen worden gerecycled tot zuivere grondstof, geschikt voor iedere nieuwe PET-toepassing. Én… in prijs en kwaliteit is het vergelijkbaar met fossiele PET.

InnovatieLink
Nu dat gelukt is, volgen de uitdagingen elkaar snel op. Na alle experimenten moest de onderneming aan de slag met het vinden van een testlocatie die over de juiste faciliteiten beschikt om de onderzoeken op te schalen. Daar heeft Ioniqa onder meer InnovatieLink voor benaderd, een partij die innovatieve ondernemers helpt bij het vinden van kennis, financiering en faciliteiten binnen de sectoren chemie en energie. “Bedrijven hebben behoefte aan gesprekspartners die begrijpen waar je het over hebt, zodat we het innovatieproces kunnen versnellen”, vertelt innovatiemanager Sina Salim van InnovatieLink. “Toen Tonnis Hooghoudt, CEO bij Ioniqa, met deze vraag bij ons kwam, heb ik de specificaties direct voorgelegd aan de centra voor open chemische innovatie, waar wij nauw contact mee hebben.”

Plant One Rotterdam
Ioniqa heeft hier een vervolg aangegeven en is recent, met behulp van het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente, neergestreken in Plant One Rotterdam. Hier wordt nu gebouwd aan een installatie van 1.000 liter, bedoeld om dit circulaire proces op grote schaal te testen. Plant One biedt innovatieve ondernemers de ruimte om aan duurzame ontwikkeling te werken. Dit wordt mogelijk door in het Botlek-gebied locaties beschikbaar te stellen waar pilot-installaties getest kunnen worden die te groot zijn voor het laboratorium van een onderneming zelf. Ioniqa wordt bij Plant One in staat gesteld om de volgende stap zetten in het recyclen van PET.

Ioniqa en Plant One
Gabriël Tschin is managing director bij Plant One en vertelt over de samenwerking. “Ioniqa nam met mij contact op, omdat zij wilde opschalen”, vertelt hij. Samen met Plant One werkt Ioniqa inmiddels aan een installatie. “Wij hebben een voorstel gedaan hoe de installatie er uit moet komen te zien, vanaf dat punt zijn we gezamenlijk gaan engineeren. We zitten nu midden in de bouw en hopen deze maand de eerste testruns te gaan doen.” Het is dus nog even afwachten hoe het gaat met de 1.000-liter installatie. Bij succesvolle proeven kan Ioniqa direct verder, de financiering voor een opschaling naar 10 kiloton is namelijk al rond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger