50 jaar containeroverslag

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam

Op 3 mei 1966 – 50 jaar geleden – arriveerde in Rotterdam onder toeziend oog van koningin Juliana de ms Fairland met aan boord 226 containers.

fairland-rotterdam-1966

Vanaf dat moment onderhoudt rederij Sea-Land een wekelijkse containerdienst tussen New York en de West-Europese havens Rotterdam, Bremen en Grangemouth en is Rotterdam de eerste aanloophaven van Europa. ECT werd speciaal opgericht door de Rotterdamse stukgoed-stuwadoors Quick Dispatch, Thomsen’s Havenbedrijf, Cornelis Swarttouw, Müller Progress, Pakhuismeesteren en de Nederlandse Spoorwegen om de containeroverslag te behandelen en in te spelen op deze ontwikkeling.

Nog steeds is Rotterdam de belangrijkste containerhaven van Europa. Het Havenbedrijf wil op dinsdag 3 mei om 11.00 uur even stilstaan bij deze voor de haven belangrijke gebeurtenis in 1966. Dat willen we doen op de brug van een containerschip bij ECT’s Euromax Terminal Rotterdam, Maasvlakte, havennummer 9830. In aanwezigheid van het management van ECT en het Havenbedrijf.

Interview Bart Kuipers

Free of Copyright

Speciaal voor de gelegenheid heeft het Havenbedrijf journalist Charlotte van ‘t Wout vier artikelen laten schrijven over innovaties die de toekomst van de haven en transportsector kunnen beïnvloeden. En we kijken ook terug op de uitvinding van de container. Redacties zijn vrij deze artikelen, video’s en infographic te gebruiken zoals ze willen maar wel graag met een verwijzing naar de site www.portofrotterdam.com/50years. Daar worden de verhalen en andere materialen als downloads aangeboden.
Meer informatie is ook te vinden op de jubileum website van ECT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger