Mainports zijn een basis voor de Nederlandse welvaart

Column

Een column van Hans de Boer, Voorzitter VNO-NCW

Nederland moet zich meer inspannen om de positie van de mainports Rotterdam en Schiphol te versterken, opdat die opgewassen blijven tegen de sterke mondiale economische competitie. Deze mainports vormen de basis van onze welvaart. Daarom heeft VNO-NCW een visie op de toekomst van de mainports ontwikkeld, onder de titel ‘Nederland voor altijd hét knooppunt van de wereld.’ Wij doen ook voorstellen om de toppositie van de mainports te bestendigen en uit te bouwen.

Hans de Boer - Voorzitter VNO-NCW

Onze mainports zijn een rijk, maar geen rustig bezit. Andere landen kopiëren onze mainportstrategie om hun strategische belangen te versterken, terwijl Nederland zelf intussen de concurrentiepositie van de mainports aantast met steeds hogere publieke lasten. Juist in dit tijdsgewricht bieden sterke mainports geweldige kansen, bijvoorbeeld voor een goede aansluiting op India en op grotere delen van China.

VNO-NCW vindt dat de verschillende overheden de lasten (dividendbelasting, securitykosten, inspectiekosten, lokale lasten) voor onze mainports in lijn moeten brengen met die van onze concurrenten. Ook moet er extra geld komen om de bereikbaarheid van de mainports sterk te verbeteren.

Want niet alleen de afhandeling van de stromen goederen zorgt voor veel banen. Juist de versterking van het Nederlandse vestigingsklimaat door de mainports biedt toegevoegde waarde. Ook verduurzaming biedt een grote kans.

In Rotterdam staat dank zij de goede ontsluiting een mondiaal toonaangevend petrochemisch cluster.

Hans de Boer - Voorzitter VNO-NCW Hans de Boer, Voorzitter VNO-NCW

Tegelijk moet er worden geïnvesteerd in een grote transitie naar een duurzaam industrieel complex om te zorgen dat dit cluster mondiaal leidend blijft. VNO-NCW hecht veel betekenis aan de aanbevelingen die Rein Willems, oud topman van Shell Nederland, recent publiceerde.

De mainports zijn te belangrijk voor de Nederlandse economie om sluipenderwijs te ondermijnen en links en rechts voorbij gestreefd te zien worden door concurrenten uit ambitieuze landen. Een volgend kabinet moet zich expliciet ten doel stellen de mainports te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger