Nederland bedrijfsleven omarmt truck platoons

Nieuws

Het Nederlandse bedrijfsleven wil aan de slag met truck platooning. Albert Heijn, Jumbo en Unilever willen de komende tijd meer gaan testen met vervoer van goederen door vrachtwagens die in treintjes over de snelweg rijden.

melanie-schultz

In de door Rijkswaterstaat georganiseerde European Truck Platooning Challenge reden Daf Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck & Bus, Scania en Volvo group voor het eerst ter wereld als truck platoons over landsgrenzen heen. Truck platooning houdt in dat twee of drie trucks die met wifi verbonden zijn in colonne rijden waarbij de voorste truck de snelheid en route bepaalt. Daardoor kunnen de volgende trucks op korte afstand volgen en komt er ruimte op de weg vrij voor andere voertuigen. De wifi-verbinding tussen de vrachtwagens zorgt er voor dat alle trucks tegelijkertijd remmen, waarmee schokbewegingen voorkomen kunnen worden. Dit bevordert de doorstroming van het verkeer en waarmee goederen sneller op de plek van bestemming zijn. Met truck platooning kan tot tien procent brandstof worden bespaard. Dat is niet alleen goed voor het terugdringen van de uitstoot van CO2, maar kan ook een interessante besparing opleveren voor het bedrijfsleven.

Het Havenbedrijf Rotterdam is partner in het Europese project/traject over truckplatooning omdat dit bijdraagt aan het streven van het Havenbedrijf om o.a. met innovatie, duurzame oplossingen te bieden voor het kunnen (blijven) garanderen van een vlotte en verkeersveilige bereikbaarheid van de haven. Het Havenbedrijf wil komende periode, samen met de truckplatooning partners, onderzoeken of er interessante reallife cases zijn te vinden om – in lijn met de filosofie van het Europese project – stapsgewijs door praktijktoepassing te leren, ontwikkelen en implementeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger