Rotterdam goedkoopste haven voor Zuid-Duitse ondernemers

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam

Een rapport van het Britse onderzoeksbureau Drewry geeft de Rotterdamse haven een goede boost voor haar ambities in Zuid-Duitsland. Ondernemers die in dit gebied een container vanuit Shanghai willen importeren, blijken het goedkoopst uit te zijn via de Rotterdamse haven.

Rotterdam-Bayern-Express

Zuid-Duitse ondernemers hebben voor het importeren van hun goederen de keuze uit Antwerpen, Rotterdam of Hamburg. Het gerenommeerde onderzoeksbureau heeft berekend wat vanuit Shanghai de beste importroutes voor zee- en railvervoer zijn, naar belangrijke Duitse steden als München en Neurenberg. Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar gegevens als kosten en doorvoertijd. Uit het rapport blijkt dat Rotterdam van deze drie havensteden de beste maritieme verbindingen heeft. Maar liefst 15 van de 16 diensten vanuit Shanghai doen Rotterdam aan, waar Hamburg op 13 uitkomt en Antwerpen op 6.

Goedkoopste haven
Om een container van de Oost-Chinese stad naar bijvoorbeeld München te krijgen, is Rotterdam met 1.874 dollar per container de goedkoopste optie en daarmee 70 dollar goedkoper dan Hamburg. De kosten voor het vervoer liggen in Antwerpen boven de 2.000 dollar per container. Daar staat tegenover dat goederen de Belgische havenstad - met een transporttijd van 30 dagen - wel 2 dagen eerder bereiken dan Rotterdam en 1 dag sneller dan Hamburg. Toch blijkt dat, bij de keuze voor een haven, de kosten voor de vervoerders vaak zwaarder wegen dan de snelheid.

Belangrijke factor
Onlangs kwamen er uit Duitsland nog 150 verladers en expediteurs naar de Maasstad, om met eigen ogen te aanschouwen wat de Rotterdamse haven allemaal te bieden heeft. De interesse vanuit onze oosterburen wordt daarmee steeds groter, want naast München blijkt Rotterdam ook de goedkoopste haven voor ondernemers in Stuttgart en Neurenberg te zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger