Seminar over ‘nieuwe zijderoute’ laat Euraziatische potentie zien

Nieuws

De Chinese zoektocht naar nieuwe afzetmarkten en groeiende exportcijfers duurt voort. Zo is het land in 2013 begonnen met de uiteenzetting van een ‘nieuwe zijderoute’, onder de noemer: One Belt, One Road (OBOR). Woensdag 30 maart werd er bij het Havenbedrijf een seminar georganiseerd over dit onderwerp, waar verschillende partijen bijeenkwamen om de mogelijkheden te onderzoeken en met elkaar van gedachten te wisselen.

OBOR is een belangrijke pijler in de economische strategie van de Chinezen, de overheid heeft voor deze plannen namelijk zo’n 40 miljard dollar beschikbaar gesteld voor het ‘Silk Road Fund’. Dit fonds kan het bedrag de komende jaren gaan investeren in logistieke infrastructuur van China tot Europa. De combinatie van het actief stimuleren van buitenlandse activiteiten door de Chinese overheid en de focus op logistiek in de Euraziatische regio, maakt het aannemelijk dat er steeds meer logistieke partijen uit China zich zullen oriënteren op Europa en daar nog actiever op zoek gaan naar investeringsmogelijkheden.

Begin- en eindpunt
Rotterdam zou geografisch en facilitair gezien, een logisch begin- en eindpunt van de nieuwe zijderoute zijn. De Rotterdamse haven ziet hierin een rol voor zichzelf weggelegd als hub en gateway voor het Verenigd Koninkrijk en de oostkust van de Verenigde Staten. Gedurende dit seminar werd vooral gesproken over de Euraziatische treinverbindingen. In juli 2015 arriveerde al de eerste trein uit China al in de Waalhaven. Met een transporttijd van ongeveer 15 dagen, is treinvervoer zo’n 2 tot 3 weken sneller dan vervoer per schip. De laadcapaciteit is daarentegen beduidend lager in vergelijking met scheepvaart en de prijs van treintransport is hoger dan per schip, maar weer aanmerkelijk lager dan vervoer per vliegtuig. Het zijn de details die het verschil maken in deze case. Is de spoorlijn bijvoorbeeld bestand tegen hevige sneeuwval in Kazachstan? Hoe spelen cultuurverschillen een rol? Zijn de treinen goed beveiligd tegen diefstal? Tijdens het seminar wordt er openlijk gesproken over elkaars ervaringen.

Trein, schip of vliegtuig?
In de nieuwe, Chinese plannen bestaat het strategische element van transport en infrastructuur grotendeels uit twee componenten: de railverbinding tussen China en Europa via verschillende routes en de maritieme verbindingen. OBOR is daarbij nog work in progress, dus er leven dan ook nog een aantal grote vragen bij de aanwezigen. Wat is bijvoorbeeld de meest efficiënte manier van verladen: per spoor, vliegtuig of schip? Walter Vermeer is Manager Category Procurement bij FrieslandCampina, hij is hier vandaag om de ervaringen te horen van andere partijen. “Wij willen het graag weten als er alternatieven zijn of ontstaan voor de routes die wij nu hebben”, vertelt Vermeer. “Het gaat ons dan vooral om de ervaringen van andere ondernemingen uit de eerste hand te horen en daar hebben we vandaag goed de kans voor gehad.”

Chinese partnerships
De verbindingen en relaties met China zijn belangrijk voor de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven. Het Aziatische land is namelijk goed voor zo’n 25 procent van de totale stroom containers in de Maasstad. Het Havenbedrijf werkt intensief samen met partijen in China, om de goede banden te versterken. OBOR is daarom een belangrijk gespreksthema, tijdens het seminar is er voor partijen de ruimte gemaakt om kennis met elkaar te delen, ervaringen uit te wisselen en zelfs eventuele samenwerkingen op te zetten. Vandaag is onder meer Fenneke Frieling, Project Manager bij HP, naar Rotterdam gekomen. Zij vertelt over de positieve ervaringen van het bedrijf met intercontinentaal spoorvervoer tussen China en Europa. “Ik vind het erg leuk om onze ervaringen vandaag te delen met anderen”, vertelt Frieling. “Wij zijn vanuit HP ook actief betrokken om andere bedrijven te interesseren. Het is voor de verbinding uiteraard alleen maar beter als er meer partijen meedoen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger