AquaSmartXL: een slim paar extra ogen op het water

Insight

Voor onderhoud en veiligheid wordt in de Rotterdamse haven veelvuldig gesurveilleerd en geïnspecteerd. Daar waar bestaande methoden onpraktisch, gevaarlijk of inefficiënt zijn, biedt AquaSmartXL met de AquaDrone een paar slimme ogen op afstand. Deze kleine onbemande boot stuurt beeldmateriaal real-time naar de kade en biedt daarmee een flexibele oplossing voor surveilleren en inspecteren vanaf het wateroppervlak.

AquaSmartXL is één van de twaalf startups die meegedraaid hebben in het startup acceleration program van PortXL. Tijdens ‘Shakedown’ op 30 juni, laten zij en de andere deelnemende startups zien wat 100 dagen ‘business-building’ met een team van mentoren, partners en experts heeft opgeleverd.

Logische vervolgstap

“Het gebruik van ‘extra ogen’ sluit naadloos aan op het innovatieve karakter van de Rotterdamse haven waar dagelijks tientallen moderne technologieën in de bedrijfsvoering worden geïncorporeerd”, zegt Anita Felter, woordvoerster van AquaSmartXL. “Bedrijfsprocessen worden in rap tempo geautomatiseerd, en surveillances en inspecties op afstand zijn in onze ogen een logische vervolgstap.”

IT-platform

Een inspecteur kan met de komst van de AquaDrone zijn werk grotendeels vanaf de kade uitvoeren. Hierdoor worden de kosten voor bijvoorbeeld extra bemande voertuigen en het bij voorbaat afzetten van het te inspecteren gebied overbodig. Dure steigers om een pier zijn dan alleen nodig op plekken waar reparaties echt nodig zijn (in plaats van om de hele pier heen). Surveillances kunnen dan continu plaatsvinden als aanvulling op de huidige bemande patrouilleboten.

Felter: “De op afstand bestuurbare AquaDrone met camera-apparatuur aan boord wordt via externe partijen geleverd. Als start-up leggen wij ons volledig toe op de integratie van de technologie en de ontwikkeling van het IT-platform. Hierop krijgen onze klanten de gewenste data te zien die door de AquaSmartXL wordt vastgelegd. Visueel inspecteren en surveilleren op het water zijn op dit moment de core activities van AquaSmartXL maar we verwachten daar in de toekomst diverse meetinstrumenten aan te kunnen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur voor het meten van geluidsoverlast of luchtverontreiniging.”

Prototype

Van de AquaSmartXL is één prototype geproduceerd dat door de start-up zelf is gefinancierd. Met deze versie zijn inmiddels de eerste pilots gestart. Felter: “Onlangs hebben we ook gesproken met een inspectiebureau dat wereldwijd operationeel is en voor zijn betoninspecties op moeilijk bereikbare plekken om en rond constructies in het water ons concept gaat testen. Hopelijk kunnen we in de volgende stap een pilot uitrollen die mede door een gedeelde financiering mogelijk wordt. Hiervoor zijn wij op zoek naar partijen die extra ‘slimme ogen op het water’ nodig hebben.”

Lees meer over het programma en meld je aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger