Meer overslag bij Nederlandse zeehavens

Nieuws

De overslag bij Nederlandse zeehavens zit in de lift. Afgelopen jaar groeide de overslag met 4 procent tot een totaal van 594 miljoen ton aan goederen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna de helft van de totale overslag beslaat aardolie en andere natte bulkgoederen. Hier nam het volume in 2015 met 7 procent toe tot 278 miljoen ton. De overslag van droge bulkgoederen zoals ertsen en kolen (min 4,6 procent) nam daarentegen juist af.
Ook de overslag van containers lag een fractie lager dan in 2014 toen nog een forse stijging werd genoteerd. Het CBS legt uit dat er onder meer minder goederen uit China naar Europa worden vervoerd.

In totaal werd er in 2015 voor 108 miljoen ton aan goederen in containers overgeslagen, 0,3 procent minder dan een jaar eerder. Vrijwel alle containeroverslag vond plaats in de Rotterdamse haven.

Steeds vaker worden containers aangevoerd door het grootste type containerschepen die meer dan 14.500 containers kunnen vervoeren. Het CBS becijferde dat in het eerste kwartaal van dit jaar een op de tien beladen containers werd aangevoerd door zo’n Ultra Large Container Vessel (ULCV). Dit was in 2014 nog 3 procent. In 2012 meerde dit type containerschip nauwelijks aan in Nederland.

Bron: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger