Forwarders meet Rail: meer samenwerking op spoor

Nieuws Havenbedrijf Rotterdam

Op 28 juni vond de ‘Forwarders meet Rail’-bijeenkomst plaats in het World Port Center in Rotterdam. Naast een aantal presentaties, was er voor de ongeveer tachtig aanwezigen een marktplaats ingericht. “Een goede manier om kort en krachtig relevante informatie te krijgen over ontwikkelingen in de markt”, aldus Rosalinde Van Lomwel van DAMCO.

Het spoorproduct van de Rotterdamse haven begint steeds sterker te worden. Het is voor Rotterdamse begrippen een relatief jonge markt. De diverse operators erkennen de potentie maar zien ook belangrijke uitdagingen. “Als operators moeten we niet elkaars vliegen afvangen”, betoogde Henk van Dieren van SAMSKIP. “Natuurlijk zijn we concurrenten, maar willen we concurrerend zijn ten opzichte van wegtransport dan moeten we de handen in één slaan en gezamenlijk die treinen vullen.”

"We moeten de handen in één slaan en gezamenlijk die treinen vullen."

Henk van Dieren, SAMSKIP

De haven van Rotterdam is het begin- en eindpunt van meer dan 250 wekelijkse intermodale spoorverbindingen. Vervoer via het spoor van en naar de haven van Rotterdam is snel, efficiënt, betrouwbaar en duurzaam. De transittijden zijn kort: veel bestemmingen in Europa zijn over het spoor binnen één dag te bereiken. Het spoor biedt uitstekende mogelijkheden voor het transporteren van grote hoeveelheden containers, droge bulk, stukgoed en chemische producten.

De verschillende containerterminals in de haven beschikken vaak over hun eigen spooroverslagfaciliteiten, waardoor lading op de terminal gelijk op een trein gezet kan worden. Daarnaast beschikt Rotterdam over het Rail Service Center Rotterdam (RSC), dat zich volledig richt op de afhandeling van shuttletreinen en gecombineerd vervoer. Vanzelfsprekend waren vertegenwoordigers daarvan ook present. “Dit soort initiatieven draagt bij aan het creëren van meer eenheid in de spoormarkt”, meldde Richard van den Bempt van RSC. “Het levert ons als terminal veel marktinformatie en je spreekt in één ochtend de relevante partijen in de logistieke keten.”

‘Forwarders meet Rail’ was een vervolg van het in janurai georganiseerde ‘Ocean meets Rail’. Toen was de opzet om shortsea- en deepsearederijen een zo goed mogelijk beeld te schetsen van alle services die rail operators aanbieden. Martijn Loois van Portshuttle Rotterdam, de jongste spooroperator, was bij beide gelegenheden van de partij. “Wij zijn het voorbeeld dat bundeling van lading voor meer efficiëntie zorgt op het spoor. Verschillende railoperators boeken bij ons en optimaliseren hiermee hun treinen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger