Green Deal NSSR zoekt business cases secundaire grondstoffen

Nieuws Green Deal NSSR

Ervaart u hinder bij de internationale handel in afval- of reststoffen als secundaire grondstof? Meld uw business case aan voor de Green Deal NSSR.

De wisselende interpretatie van de Europese wetgeving op dit gebied kan leiden tot onnodig hoge kosten, gebrek aan voorspelbaarheid, grote vertragingen en gemiste kansen voor een circulaire economie. De internationale Green Deal North Sea Resources Roundabout (NSRR) beoogt daar verandering in te brengen. Dit wordt gedaan aan de hand van concrete business cases op het gebied van circulaire grondstofstromen. Rotterdamse bedrijven met relevante cases worden gevraagd zich te melden.

Green Deal North Sea Resources Roundabout

Binnen de Green Deal NSRR zet de Nederlandse overheid zich samen met de overheden van Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen in om de nationale regelgeving en het toezicht op het gebied van afvalstatussen en het internationaal verschepen van afval (EVOA) beter op elkaar af te stemmen. De NSRR bekijkt de regelgeving en het toezicht vanuit het perspectief van circulaire initiatieven of cases om zo ruimte te bieden aan circulaire grondstofstromen. Daarbij gaat het niet om het creëren van nieuwe regels, maar wordt er gekeken naar ruimte binnen de bestaande wet- en regelgeving.

Hierdoor worden de kansen voor bedrijven om hun reststoffen te verhandelen als secundaire grondstof versterkt. Ook het investeren in de verwerking van de afvalstromen tot secundaire grondstoffen wordt zo interessanter. Het beoogde resultaat is meer innovatieve investeringen in groene groei en de circulaire economie.

Business cases voor secundaire grondstofstromen

Binnen de Green Deal NSRR, welke mede is ondertekend door het Havenbedrijf Rotterdam, is ruimte voor tien verschillende cases van secundaire grondstofstromen/cases. Daarvan zijn er al drie ingevuld. Er wordt gekeken naar het recyclen van oud PVC, het hergebruik van non-ferro metalen uit bodemas en compost.

Er is dus nog plaats voor zeven cases. Voor elke casus wordt een internationale werkgroep opgestart waarin de beleidsmakers en de inspectiediensten van de betrokken landen en de bedrijven deelnemen. Deze working group stelt een probleemanalyse op, bepaalt de tijdsplanning, stelt oplossingsrichtingen voor en brengt deze in de praktijk.

Voorwaarden voor bedrijfsdeelname zijn:

• Scope van de case valt binnen de doelstelling van de NSRR.
• Zowel producent als afnemer zijn bereid als drijvende kracht voor de case te functioneren (d.w.z. het secretariaat van de working group op zich te nemen).
• Reële verwachting dat case afgerond kan worden binnen ongeveer 2 jaar.
• Case moet bijdragen aan duurzame groei/ circulaire economie, een gezonde business case, bereid zijn te investeren om business case te realiseren.

Contact

Heeft u interesse in deelname en voldoet uw business case aan de voorwaarden? Meld u dan aan bij:

Monique de Moel

Monique de Moel

Business developer Energy and Industry
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger