Grote namen stimuleren gezamenlijk LNG als scheepsbrandstof

Persbericht SEA\LNG

Het Havenbedrijf Rotterdam, Carnival Corporation & plc, DNV GL, ENGIE, ENN, GE, GTT, Lloyd’s Register, Mitsubishi Corporation, NYK Line, Qatargas, Shell, Tote, Inc. en Wärtsilä hebben een nieuw sectoroverstijgend initiatief aangekondigd met als naam SEA\LNG, om het gebruik van vloeibaar aardgas (liquefied natural gas - LNG) als scheepsbrandstof te bevorderen.

Peter Keller, voorzitter van SEA\LNG en executive vice president van Tote Inc. legt de doelen van de coalitie als volgt uit: "We erkennen de noodzaak om nauw samen te werken met belangrijke spelers in de waardeketen, waaronder rederijen, classificatiebureau's, havens, grote leveranciers van LNG, downstreamondernemingen, aanbieders van infrastructuur en original equipment manufacturers (OEM's), zodat iedereen duidelijk voor ogen heeft wat de voordelen zijn op milieu- en economisch vlak, van het gebruik van LNG als scheepsbrandstof. SEA\LNG wil marktbarrières wegnemen en bijdragen aan de doelstelling om het gebruik van LNG als scheepsbrandstof een wereldwijde realiteit te maken.”

Meer dan 90% van de wereldhandel wordt vervoerd over zee en dit cijfer zal naar verwachting de komende jaren aanzienlijk toenemen. Qua tonkilometers is scheepvaart de schoonste vorm van transport ter wereld. De getransporteerde volumes zijn echter zo groot dat scheepvaart een belangrijke bijdrage levert aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (~3% van het totaal wereldwijd ), zwaveloxiden (SOx, ~10% van het totaal ) en stikstofoxiden (NOx, ~15% ).

Om in te spelen op de emissiereductie-eisen die wereldwijd van kracht zijn geworden, is er een toenemende vraag naar LNG als scheepsbrandstof. LNG biedt grote milieuvoordelen in vergelijking met zware stookolie, momenteel de belangrijkste brandstof in de scheepvaart. LNG zorgt voor een aanzienlijke reductie in de uitstoot van SOx, NOx en roetdeeltjes en kan tevens bijdragen aan een lagere emissie van broeikasgassen. LNG is daarom een brandstof die klaar is voor de eisen van vandaag en die van de toekomst.

Hoewel LNG een goed alternatief is voor de momenteel gebruikte brandstoffen, zullen havens over de hele wereld echter uitgerust moeten worden met LNG-infrastructuur, voor snelle, veilige en kosteneffectieve bunkering. Daarnaast zijn schepen met LNG als brandstof vooralsnog duurder, waardoor een besluit tot investering niet eenvoudig is. Bovendien zijn regels met betrekking tot LNG nog niet overal ter wereld consistent, waardoor de financiële prikkel tot investering in de sector beperkt wordt. SEA\LNG wil deze en andere problemen aanpakken en helpen oplossen.

Philip Olivier, president-directeur van ENGIE Global LNG, verklaart: “Iedereen roept om alternatieven om de milieu-impact te verkleinen. Dat is de reden waarom we onze krachten gebundeld hebben, om het grootschalig gebruik van LNG als scheepsbrandstof actief te stimuleren. LNG heeft de potentie om per 2030 een marktaandeel van 10% van de wereldwijde vraag naar bunker op zich te nemen. ENGIE zal een bijdrage leveren om deze doelstelling te behalen.”

Tom Strang, senior vice president, Maritime Affairs van Carnival Corporation & plc zegt: “Omdat we proactief samenwerken binnen de gehele waardeketen van LNG voor de scheepvaart, kunnen we de transitie naar een mariene sector met minder uitstoot realiseren. We zijn er trots op om mee te mogen werken aan deze doelstelling en willen ons aansluiten bij andere innovators op dit gebied.”

“Dit nieuwe, sector overstijgende initiatief is goed nieuws”, zegt Lauran Wetemans, general manager downstream LNG van Shell. “Voor de overschakeling op LNG als brandstof is een nauwe samenwerking met belangrijke spelers in de gehele waardeketen nodig. SEA\LNG wil de voordelen en de potentie van LNG-brandstof promoten en gelijke voorwaarden scheppen voor LNG in verhouding tot andere brandstoffen. Dit is complementair met het werk dat wordt uitgevoerd door andere organisaties, zoals de Society for Gas as a Marine Fuel.”

“De fundering onder een zonnige toekomst voor LNG is gelegd, maar we hebben een sectoroverstijgende benadering nodig om het volledige potentieel van LNG als scheepsbrandstof te benutten. DNV GL heeft vanaf de start het voortouw genomen bij LNG als scheepsbrandstof en is er trots op om samen te werken met innovatieve partners, zodat LNG een plek kan veroveren als belangrijke brandstof voor de toekomst”, zegt Tjerk-Johan de Vries, regiomanager West-Europa & Afrika bij DNV GL.

Leo Karistios, projectleider gastechnologie van Lloyd’s Register voegt hieraan toe: “LNG als scheepsbrandstof was tot op heden vooral een zaak van visionairs en geconcentreerd in specialistische scheepvaartsectoren - short-sea scheepvaart en veerboten, voornamelijk varend tussen twee vaste havens. We willen meewerken aan de expansie van LNG als voorkeursbrandstof voor de scheepvaart, waarbij we ons niet alleen richten op short-see scheepvaart en lokale scheepvaart met gas als brandstof, maar ook voor de scheepvaart op volle zee.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger