Niet overhaast handelen na Brexit referendum

Column

Een column van Mark Dijk, programmamanager EU en Duitsland van het Havenbedrijf Rotterdam

Als bij een donderslag bij heldere hemel werd Europa op 24 juni wakker met het bericht dat het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit had gestemd. De financiële markten reageerden direct sterk negatief. Daarnaast viel de complete onduidelijkheid op over wat de Brexit nu voor het Verenigd Koninkrijk, voor Europa en het bedrijfsleven gaat betekenen. Dit voedde weer de speculaties wat tot veel onzekerheid bij het bedrijfsleven heeft geleid. Maar wat zijn nu de gevolgen voor de haven van Rotterdam?

Mark Dijk

De haven van Rotterdam handelt veel met het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 11 procent van de totale import en export, zo’n 54 miljoen ton, wordt jaarlijks verscheept tussen de Britse eilanden en de haven van Rotterdam en vice versa. Als onderdeel van de Europese interne markt profiteert de haven van Rotterdam van deze vijfde economie van de wereld. Ook wat betreft Europese wet- en regelgeving is het voor de haven voordelig dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie zit. Als het bijvoorbeeld gaat om zaken als staatssteun en vrijhandel, dan is de positie van het Verenigd Koninkrijk meestal meer in lijn met de marktgeoriënteerde benadering van Nederland en Rotterdam dan met andere landen.

Kortom, het Verenigd Koninkrijk is van belang voor de haven van Rotterdam als onderdeel van de Europese markt. Mocht dat veranderen doordat het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit de Europese Unie stapt, dan heeft dat ongetwijfeld gevolgen voor de haven, maar de vraag is hoe groot die zijn. Het is niet voor te stellen dat Groot-Brittannië, een diensteneconomie met 60 miljoen consumenten, opeens geen producten meer nodig zal hebben.

Een grotere dreiging dan alle speculaties over een Brexit is de toenemende protectionistische tendens in veel lidstaten. De welvaart die de Europese interne markt heeft gebracht wordt als een gegeven beschouwd en de gedachte bestaat dat mondiale economische verschuivingen beter door een individueel land kunnen worden opgevangen dan in samenwerking met andere landen. Deze bredere ontwikkeling kan de interne Europese markt schaden en daarmee ook de positie van de haven van Rotterdam.

Feitelijk heeft de uitslag van het referendum maar een punt duidelijk gemaakt, namelijk dat een meerderheid van de Britse bevolking de EU wil verlaten. Daarmee is het echter volstrekt niet duidelijk hoe dat gaat gebeuren. Komt er gelijk een vrijhandelsverdrag? Hoe snel passen de markten zich aan? Of komt er zelfs nieuw referendum of een nieuw besluit van een nieuwe regering? Zolang de onzekerheid bestaat moet de rust bewaard blijven en voorkomen worden dat er overhaast gehandeld gaat worden. De haven van Rotterdam blijft in ieder geval klaar staan om de handel met het Verenigd Koninkrijk te faciliteren. Binnen of buiten de Europese Unie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger