Renovatie Quarantaineterrein vordert gestaag

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf vordert gestaag met het opknappen van het Quarantaineterrein (Q-terrein). De renovatie van het casco van de betrokken panden is in volle gang. Het asbest wordt gesaneerd en het beton gerepareerd. Bovendien worden de gebouwen geschilderd en voorzien van dubbelglas. Het is de bedoeling dat deze renovatiewerkzaamheden na de zomer worden afgerond. Op het programma staan verder nog parkeerplaatsen en een afmeergelegenheid voor de watertaxi.

Het Havenbedrijf wil het Q-terrein ontwikkelen tot satellietlocatie van RDM Rotterdam, even verderop aan de Heysehaven (havennummer 2600) te Rotterdam-Heijplaat. Op die manier komen de cultuurhistorische en natuurwaarden van het gebied en de monumentale panden het meest tot hun recht. Er kunnen dan kleine bedrijven worden gevestigd in het verlengde van de doelstellingen van RDM Rotterdam. Het beleid past in het streven van het Havenbedrijf om innovatie in de haven te stimuleren en van Rotterdam de duurzaamste haven in zijn soort te maken.

Verbeteren buitenruimte

Het Havenbedrijf wil al op korte termijn de buitenruimte verbeteren; samen met een landschapsarchitect wordt gewerkt aan het plan. In de toekomstplannen is geen ruimte voor een woonfunctie. Dat komt door het industriële karakter van de omgeving en de beperkingen die voortvloeien uit de geluidsregelgeving. Wel is het mogelijk om het huidige culturele gebruik voor te zetten maar dan wel tegen een redelijke vergoeding. De huidige gebruikers die met het Havenbedrijf een overeenkomst hebben gesloten, praten mee over de herinrichting.

Juridische procedure

Het Havenbedrijf is inmiddels ook een juridische procedure begonnen tegen vier gebruikers van het Q-terrein. Deze gebruikers weigerden een overeenkomst met het Havenbedrijf aan te gaan om mettertijd hun activiteiten op het terrein te beëindigen. Een jaar geleden had het Havenbedrijf al aangekondigd dit te zullen doen omdat het een einde wil maken aan het gebruik van het terrein zonder dat het daarvoor toestemming had gegeven. Daarom werd toen aan de negentien gebruikers een voorstel gedaan om nog een aantal jaren (zonder dat daar kosten aan verbonden zijn) op het terrein te mogen (ver)blijven maar daarna te moeten verhuizen. Met degenen die nu worden gedagvaard kon geen overeenstemming worden bereikt.

Besmette zeelieden

Het Q-terrein werd in 1935 in gebruik genomen. Het bestond uit twaalf gebouwen van verschillende grootte en functie, gerangschikt rondom een sportveld. Het doel was om besmette zeelieden en personen met wie zij in contact waren geweest te behandelen en te isoleren. Het heeft nooit als zodanig gefunctioneerd. Het Q-terrein deed later wel dienst als opvang voor vluchtelingen, repatrianten uit Nederlands-Indië en patiënten van het huidige Delta psychiatrische ziekenhuis. Het Havenbedrijf gedoogde altijd de huidige gebruikers maar stond nooit permanente bewoning toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger