Schepen scannen

Insight

Door de combinatie van extreem nauwkeurige laserscantechnologie met fotografie en 3D-modellen is het voor het Griekse XYZ heel eenvoudig om ruimten (zoals machinekamers) van schepen secuur in kaart te brengen. Tijdens Shakedown, het finale-evenement van PortXL, liet oprichter en eigenaar Stefanos Katsolis zien wat er allemaal mogelijk is.

Pijpleiding

Schepen zijn ingewikkelde constructies die uit compartimenten, duizenden meters pijpleiding en een ware ‘spaghetti’ aan elektrische snoeren bestaan.

Stefanos Katsolis,

PortXL is het startup acceleration program voor port innovators in Rotterdam. Tijdens Shakedown op 30 juni presenteerden twaalf geselecteerde startups wat 100 dagen ‘business-building’ met een team van mentoren, partners en experts heeft opgeleverd. XYZ was er daar één van.

3D-model

Katsolis: “Schepen zijn ingewikkelde constructies die uit compartimenten, duizenden meters pijpleiding en een ware ‘spaghetti’ aan elektrische snoeren bestaan. Bij uitbreidingen of de installatie van nieuwe systemen aan boord waren technici altijd overgeleverd aan blauwdrukken en 2D-afbeeldingen. Dit proces kan nu veel efficiënter plaatsvinden. Met onze apparatuur scannen we uiterst nauwkeurig de ruimten van een schip. Deze informatie wordt naar een 3D-model of -tekening omgezet, zodat bijvoorbeeld via een Virtual Reality-rondleiding precies kan worden bepaald waar en hoe de infrastructuur van het schip kan worden aangepast.”

Ballastwater

“Onze diensten zijn bijvoorbeeld ideaal om te bepalen waar Ballast Water Treatment Systemen het beste geplaatst kunnen worden aan boord”, vervolgt Katsolis. Vanuit die hoek is er dan ook al aardig wat interesse. Vanuit Griekenland, maar we hebben bijvoorbeeld ook net een pilot achter de rug met Vopak. Ze waren meer dan ‘pleasantly surprised’. Om handen en voeten aan onze start-up te geven, hebben we 25.000 euro van de Europese Unie ontvangen. Om ons concept verder te ontwikkelen en uit te rollen, is in de komende twee jaar 400.000 euro nodig. Hiervoor zijn we op zoek naar externe financiers.”

Foto: Beeldhouwers.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger