We4Sea gaat CO2-uitstoot scheepvaart verminderen

Insight

De CO2-uitstoot met 100 miljoen ton per jaar verminderen door efficiënter om te gaan met brandstof in de scheepvaart. Als het aan Dan Veen en Michiel Katgert van We4Sea ligt, is dat in vier jaar tijd realiteit. En dat met slechts een paar kleine aanpassingen aan schepen. De start-up heeft een slimme tool ontwikkeld om het brandstofverbruik van zeeschepen te verminderen.

We4Sea maakt daarvoor gebruik van bestaande apparatuur aan boord van een schip, zoals de reisgegevensrecorder (VDR) en sensoren. Met de gegevens die daaruit voortkomen wordt de brandstofefficiëntie gemeten. Met simulatiesoftware wordt vervolgens gekeken wat het effect van bepaalde aanpassingen is op het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Daarbij kan gedacht worden aan een nieuwe schroef of het aanpassen van de vaarsnelheid.

100 miljoen ton CO2

In 2019 wil het bedrijf 500 schepen monitoren. Daarmee vermindert We4Sea de CO2-uitstoot met 100 miljoen ton per jaar. Dat staat gelijk aan circa 12,5 miljoen Nederlandse huishoudens (een huishouden in Nederland stoot gemiddeld 8 ton CO2 per jaar uit, volgens gegevens van Milieu Centraal).

Port Innovation Lab

Om de mogelijkheden van hun idee te onderzoeken hebben Dan en Michiel vorig jaar deel genomen aan het LaunchLab van Port Innovation Lab. Deze samenwerking tussen YES!Delft en het Havenbedrijf Rotterdam helpt havengerelateerde start-ups hun ideeën van de grond te krijgen. Het Port Innovation Lab biedt onder andere coaching, testfaciliteiten en toegang tot een netwerk van launching customers en investeerders. “Binnen het LaunchLab moesten we met zo veel mogelijk potentiële klanten in gesprek komen. Die gesprekken zijn van belang geweest om ons vermoeden te bevestigen: brandstofefficiëntie is een probleem en bedrijven hebben geen idee hoe ze hier mee aan de slag moeten gaan”, aldus Michiel. “We leerden hoe wij onze tool binnen de markt kunnen positioneren en wie onze klanten zijn. Toen we ook nog het LaunchLab wonnen, wisten we zeker dat we iets op het spoor waren,” vult Dan aan.

Incubation programma

We4Sea is op de goede weg. Het bedrijf is doorgegroeid naar het Incubation programma van YES!Delft. Momenteel verzamelen ze de eerste gegevens van ‘launching customer’ Flinter, een belangrijke mijlpaal voor deze jonge onderneming. Nog voordat deze demo is afgerond (naar verwachting in oktober 2016) hebben twee grote ondernemingen uit de bedrijfstak zich al gecommitteerd aan de tool van We4Sea.

Pitch jouw idee

Heb jij, net als We4Sea, een slim idee voor de haven? Op 20 september 2016 organiseert Port Innovation Lab de AccessDay. Tijdens AccessDay krijg je de kans om jouw idee voor de haven te pitchen voor directeuren en innovators van de haven van Rotterdam.
Schrijf je nu in en win deelname aan het LaunchLab-programma (ter waarde van 15.000 euro). Ga naar www.portinnovationlab.nl voor meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger