Vakbondleden stemmen in met sociaal akkoord containersector Rotterdam

Nieuws

Na de leden van FNV Havens hebben nu ook de leden van CNV Vakmensen - sector Havens ingestemd met het sociaal akkoord. Dit werd begin juli bereikt tussen de vakbonden, de Rotterdamse containerbedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam. Volgens FNV Havens heeft 76 procent van de leden voor het akkoord gestemd. Bij CNV Vakmensen is dat 89 procent.

Containers

Het belangrijkste onderdeel van het akkoord is dat de betrokken werkgevers een werkgelegenheidsgarantie tot 1 juli 2020 bieden aan werknemers die sinds 1 januari 2015 op grond van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in dienst waren en onder de werkingssfeer van een cao van het desbetreffende bedrijf vallen. Daarnaast wordt de Senioren Haven Fitregeling uitgebreid voor medewerkers vanaf 60 jaar. Ook is afgesproken dat de 120 medewerkers van het noodlijdende RPS een maatwerkoplossing krijgen aangeboden. De bedrijven (ECT, APM Terminals, RWG, Matrans, ILS en Unilash) en het Havenbedrijf hebben onderling afspraken gemaakt over de financiering van bovenstaande maatregelen. Het gaat om een bedrag tussen de twintig en dertig miljoen euro.

Ten opzichte van een halfjaar geleden, toen een voorstel van de werkgevers werd afgewezen door de vakbonden, zijn drie zaken wezenlijk anders:

Maatwerk RPS

Voor de 120 medewerkers van RPS, een bedrijf dat uitzendwerk verricht voor met name containerbedrijven, is een maatwerkoplossing gevonden. RPS stevent op een faillissement af en kan zijn medewerkers dan ook geen werkzekerheidsgaranties bieden zoals de andere bedrijven dat wel kunnen. De vakbonden stonden erop dat er tegelijk met het sluiten van het werkzekerheidsakkoord een oplossing zou komen voor de medewerkers van RPS. Afgelopen maanden is geïnventariseerd wat een dergelijke oplossing inhoudt en wat dit kost. Het Havenbedrijf Rotterdam en de aandeelhouder van RPS stellen de financiële middelen beschikbaar om deze maatwerkoplossing mogelijk te maken.

Minder containers

De afgelopen periode is gebleken dat groei in de containersector verre van vanzelfsprekend is. Vorig jaar daalde de overslag van containers in Rotterdam met 0,5 procent. Het afgelopen halfjaar waren de cijfers ook negatief. Dit zet de werkzekerheidsgarantie van vier jaar in een ander licht dan een halfjaar geleden. Het is ongekend dat vakbonden en bedrijven erin geslaagd zijn deze afspraak te maken terwijl de markt zo onder druk staat.

Fitregeling

Dat geldt ook voor de uitbreiding van de Senioren Haven Fitregeling. Deze wordt van toepassing voor medewerkers die tussen 1952 en 1956 geboren zijn. Zij kunnen vanaf hun 60e 60 procent werken tegen een salaris van 95 procent en 100 procent pensioenopbouw. Dit zorgt voor een aanzienlijke afname van de arbeidscapaciteit. Voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de regeling is dat men op zijn 65e met pensioen gaat.

Automatisering

Bij de betrokken bedrijven werken ruim 3.700 personen. De komst van twee nieuwe, sterk geautomatiseerde terminals op Maasvlakte 2 deed de afgelopen jaren de zorg toenemen dat er een verlies van banen zou optreden op terminals op Maasvlakte 1. Ramingen geven aan dat het in totaal, afhankelijk van de ontwikkelingen in de sector, tot 2020 kan gaan om 200 tot 800 banen. In dezelfde periode gaan ook enkele honderden mensen met pensioen. Nu werken bij de twee nieuwe terminals in totaal meer dan 500 mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger