World Port Hackathon: ‘Een broedplaats voor nieuwe ideeën’

Insight

Begin september vindt de vierde editie van de World Port Hackathon plaats. Gedurende 24 uur gaan teams en individuele deelnemers aan de slag met concepten en prototypes die de haven naar een hoger niveau kunnen tillen. Vorig jaar namen meer dan 100 ‘hackers’ deel aan het evenement. Winnaars Fabian Frei en Christoph Burgdorfer ontwikkelden de applicatie ‘Chat Rooms’.

‘Chat Rooms’ is een chat tool voor de haven. Frei: “Het is als WhatsApp, maar dan voor de haven.”
Is er iets aan de hand op een schip? Moet er iets worden gerepareerd en hoe lang gaat dat duren? Als het aan de bedenkers van Chat Rooms ligt, kunnen schippers deze informatie via de chat doorgegeven. Inclusief
smileys. “Emoji’s gebruiken is handig omdat niet iedere schipper Nederlands of Engels spreekt”, zegt Frei.

Twee prijzen voor elk teamlid

“Chat Rooms ontwikkelen tijdens de Hackathon was ontzettend leuk”, zegt Burgdorfer. “We hebben er een lang weekend weg van gemaakt met ons ontwikkelteam uit Londen. We wisten niet precies wat we konden verwachten, maar de trip was een bijzondere ervaring. Zeker omdat we twee prijzen wonnen tijdens de Hackathon.” Alle leden van het team wonnen een geldprijs. Daarnaast mocht het team deelnemen aan het YES!Delft programma. “Een geweldige manier om ervaring op te doen voor ons team.”

Een hecht netwerk

Hoe het nu gaat met Chat Rooms? Burgdorfer: “We hebben de software aan veel organisaties in de maritieme sector laten zien. Iedereen vond het concept interessant, maar het implementeren ervan bleek nog lastig vanwege het hechte netwerk van relaties binnen het havenecosysteem.”

Mooi team event

Desondanks raadt Burgdorfer anderen aan om deel te nemen aan World Port Hackathon 2016: “Het is een geweldig event voor teams in een uitdagende omgeving waar duidelijk ruimte is voor innovatie en nieuwe ideeën. Tijdens de Hackathon zijn data, sensoren en API’s beschikbaar. En omdat het fysiek en digitaal is op hetzelfde moment, is het nog uitdagender. Een ware broedplaats voor nieuwe ideeën!”

Tips

Nog tips voor nieuwe deelnemers? Burgdorfer: “Doe niet te gek en bedenk je altijd hoe je het idee kunt uitrollen in de haven. En een klein, maar sterk idee is beter dan een groot en zwak idee. Een idee is pas echt goed, als je het in één zin kunt uitleggen.”

Meer informatie

De vierde editie van de World Port Hackathon vindt plaats op 2 september. Lees meer informatie op de website van het evenement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger