39e Wereldhavendagen Rotterdam van start

Nieuws

Vanmiddag is aan boord van marineschip Zr.Ms. ‘Rotterdam’ het officiële startschot gegeven voor de Wereldhavendagen 2016. Geheel in lijn met het thema ‘The Smartest Port’ kregen burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, Commandant Zeestrijdkrachten Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en de president-directeur Havenbedrijf Rotterdam, Allard Castelein, hierbij hulp van twee robots. Het evenement is van vrijdag 2 september tot en met zondag 4 september gratis toegankelijk.

39e Wereldhavendagen Rotterdam van start

Op het evenemententerrein, dat dit jaar voor het eerst uitgebreid is met de Rijnhaven, wemelt het van de innovaties, vernieuwende oplossingen en slimme gadgets; die het publiek voor het grootste deel ook kan meebeleven. Zo kunnen er bijvoorbeeld 3D-selfies gemaakt worden bij RDM Rotterdam. Daar is ook een ‘dronehaven’ ingericht, waar diverse waterdrones hun kunnen tonen.

Zeeleeuw

Ook tijdens de vele excursies de haven in, laten bedrijven zien hoe de smartest port op hen van toepassing is. Het overgrote deel van de meer dan 300.000 verwachte bezoekers zal zich echter vooral op de kades langs de Nieuwe Maas en Rijnhaven begeven om daar te genieten van het offshore werkschip Aeolus van Van Oord, onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw of één van de andere tientallen schepen die afgemeerd liggen of deelnemen aan de ‘maritieme demonstraties’.

Werkschip in de hoofdrol

Traditioneel wordt de zaterdag afgesloten met een fantastische avondshow. Tussen 21:00 en 22:30 uur fungeert de Aeolus als ‘podium’ midden in de Nieuwe Maas, waarop bekende artiesten zullen optreden, begeleid door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Rond het podium varen diverse schepen. Het avondprogramma wordt uiteraard afgesloten met het traditionele vuurwerk, waarna het feest op de Nacht van de Kaap en elders in de stad nog even wordt doorgevierd.

Over de Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen is het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. Het evenement wordt in 2016 voor de 39e keer georganiseerd en vindt plaats op 2, 3 en 4 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma.

Foto: Anne Reitsma Fotografie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger