Dronehaven geopend

Nieuws

In de Dokhaven van RDM Rotterdam is tijdens de Wereldhavendagen, op zaterdag 3 september, de Dronehaven geopend; een unieke experimenteerlocatie voor varende drones. Waarnemend (Rijks)havenmeester van Rotterdam Rob Gutteling droeg symbolisch de sleutel, geprint op de 3D-metaalprinter van RDM, over aan Bert Hooijer, directeur van RDM Centre of Expertise.

waste shark

Foto: Waste shark (Baaihaai) was tijdens de Wereldhavendagen te bewonderen in de Rotterdamse Rijnhaven, nu mag hij alleen weer rondvaren in de Dokhaven (Ries van Wendel de Joode)

Vanaf dat moment is dit deel van de Rotterdamse haven afgesloten voor de reguliere scheepvaart en biedt het plek aan bedrijven, onderwijs en organisaties om onderzoek te doen en tests uit te voeren met drones en autonoom (bemanningsloos) varen.

Het Havenbedrijf Rotterdam en RDM CoE willen graag het voortouw nemen om experimenten met varende drones op lokaal niveau, in een gecontroleerde en veilige omgeving, mogelijk te maken. Hiervoor worden naast het gedeelte van de oostelijke Dokhaven ook het waterloopkundig laboratorium Aqualab (inclusief brugsimulator) van Hogeschool Rotterdam in Innovation Dock beschikbaar gesteld. Zowel voor het borgen van veiligheid als de ontwikkeling in techniek worden op deze manier gegevens verzameld die van belang zijn voor de wet- en regelgeving op het gebied van dronetechnologie. Ook is deze informatie nuttig voor bedrijven en opleidingen in de maritieme sector.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger