Onderzoek extra bioraffinaderij in Rotterdam

Nieuws

Een consortium van bedrijven onder leiding van chemiebedrijf DSM gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van een fabriek voor biochemie in Rotterdam. Hiervoor is een bedrag van 16,2 miljoen euro verzameld, waaronder een kleine tien miljoen euro Europese subsidie.

houten-pellets

Het Bioforever-consortium bestaat uit veertien partijen, waaronder het Havenbedrijf Rotterdam. Deze bedrijven zijn met name koplopers in Europa als het gaat om het omzetten van zogenoemde tweede generatie biomassa (vooral houtachtige biomassa, dus geen voedsel) in bouwstenen voor de chemie en brandstoffen. De bedrijven hebben samen kennis van de hele productieketen: van biomassa (hout en afvalhout) via bioraffinage, naar omzetting tot producten.

Proefproject

In het project worden verschillende soorten hout (denk aan spar, populier en afvalhout) omgezet naar ethanol, butanol en andere chemicaliën. Een belangrijke vraag is hoe de verschillende stappen in deze processen het best aan elkaar geschakeld kunnen worden. Dit wordt in dit proefproject getest.

Kansrijke locatie

Daarnaast wordt op basis van de resultaten een aantal blauwdrukken gemaakt voor het bouwen en commercieel exploiteren van een bioraffinaderij waar dit alles kan plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken hoe zo’n fabriek past in het Rotterdamse cluster. Rotterdam wordt door de partijen in het consortium gezien als kansrijke locatie voor deze nieuwe productieketens, vooral vanwege de synergie met bestaande activiteiten in de haven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger