Dit soort breakbulk gaat er zoal door de haven van Rotterdam

Insight

Met grote regelmaat komen er bijzondere ladingen door de haven van Rotterdam. Unieke voorwerpen die door hun afwijkende vorm, maten en gewicht een speciale behandeling nodig hebben. Rotterdam speelt graag in op de vraag naar voorzieningen voor bijzonder transport. Ruime havenbekkens, voortreffelijke dienstverleners, gespecialiseerde terminals en toegewijd personeel maken geen vracht te groot, te complex of te zwaar voor dé breakbulkhaven van Europa. Wat gaat er zoal door de haven van Rotterdam?

Dockwise Vanguard

Een van de meest uitzonderlijke transporten in de haven van Rotterdam was als volgt. Op vrijdag 8 mei 2016 laadde de Dockwise Vanguard, een half-afzinkbaar transportschip - een vaartuig van 245 meter aan boord. De Dockwise Vanguard is het grootste zware ladingschip ter wereld. Opvallend aan het schip is het ontbreken van een brug over de volle breedte van het schip, waardoor lading ook over de boeg kan steken. In de haven van Rotterdam heeft niet eerder een transport van een dergelijke omvang plaatsgevonden.

Binnenvaartcontainerkranen

Voor de terminals op Maasvlakte 2 zijn er afgelopen jaren regelmatig allerlei containerkranen naar Rotterdam gebracht. Dat is soms uitdagend. Zo wilde volautomatische containerterminal van APMT een derde binnenvaartcontainerkraan toevoegen, maar zou met de opbouw de eigen werkzaamheden hinderen. Daarom werd uitgeweken naar het buitenterrein van Broekman Logistics. De kraan werd vervolgens op 16 juni 2016 per ponton overgevaren naar APMT op Maasvlakte 2.

binnenvaartkraan

Opslagtanks

In de Rotterdamse haven worden opslagtanks geproduceerd die de hele wereld overgaan. Op 3 februari 2016 vertrok bijvoorbeeld dit transport met 13 opslagtanks van maar liefst 900 ton richting Saudi-Arabië. De tanks zijn eerst vanuit de productielocatie in Ridderkerk per ponton naar de breakbulk terminal van Broekman Logistics in de Waalhaven gevaren. Vervolgens gingen de tanks aan boord van het zware ladingschip Happy Delta van BigLift Shipping richting de Jubail chemicaliën terminal van Arabian Chemical Terminals (ACT).

tanks

Shipunloaders

In en rondom de Rotterdam worden veel havenmaterialen geproduceerd. Op 30 september 2015 werden deze zogenaamde cement unloaders op de terminal van RHB Stevedoring in de Waalhaven aan boord van de Happy Dragon van BigLift Shipping gezet richting Nieuw-Zeeland. De unloaders zijn gemaakt door Van Aalst in Hazerswoude en bedoeld om cement over te laden vanuit schepen naar tankwagens.

cement unloader

Uniek helikoptertransport

Een unieke operatie in alle opzichten. Deze Super Puma helikopter van het Zwitserse bedrijf HeliSwiss is in Venezuela ingezet om onderhoud te plegen aan een kabelbaan. Aan het einde van de klus werd het toestel uit elkaar gehaald en per schip teruggevaren naar Europa met Nirint Shipping. In de haven van Rotterdam werd de helikopter bij aankomst op 21 juli 2014 in elkaar geschroefd en kon het direct doorvliegen naar thuisbasis Zwitserland.

helicopter

Pontons

In 2014 kreeg Damen Shipyards veel vraag naar nieuwe pontons. De pontons kwamen per schip van ZPMC uit China aan en zijn vervolgens te water gelaten in het Calandkanaal en naar opslaglocaties gevaren. De grootste ponton die op deze manier door de haven van Rotterdam is gegaan, is 120 meter lang en 32 meter breed.

pontons

Drijvende kranen

Op 21 mei 2012 lag de Rolldock Sea van Rolldock bij RHB Stevedoring voor het laden van een drijvende kraan van Mammoet. Het schip van Rolldock heeft de mogelijkheid tot het gecontroleerd afzinken van het schip, waardoor pontons, schepen, drijvende kranen of onderzeeboten varend het schip op kunnen (float on-float off).

drijvende kraan

Shiploaders

Op 22 maart 2012 arriveerde de Big Lift Happy River met een shiploader bij de terminal van EMO. Een shiploader wordt gebruikt om droog massagoed aan boord te krijgen van deepsea schepen.

ship unloader

Stingers

Op 7 maart 2012 werd een in Rotterdam geproduceerde stinger van Hollandia Kloos op pontons naar de terminal van RHB Stevedoring gevaren. Vanaf deze locatie werd de lading in drie delen op de ms Annette van SAL Heavy Lift geplaatst. Een stinger is een speciaal werktuig om kabels en leidingen gecontroleerd te begeleiden naar de zeebodem.

stinger

Meer over breakbulk in Rotterdam

Of het nu gaat om auto’s, projectlading en heavy lift, forest products, staal of non-ferro metalen: de haven van Rotterdam beschikt over gespecialiseerde terminals voor elk type breakbulk-lading.

Breakbulk aluminum broodjes
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger