‘Rotterdamse chemie biedt veel kansen’

Showcase

Het chemisch cluster zit in de lift door forse investeringen van het bedrijfsleven. Een actief ecosysteem van productie en logistieke en nautische dienstverleners voor alle goederenstromen, zorgt voor schaalvoordelen op het gebied van transport, opslag en overslag. Mede door innovatie en samenwerking is een uitstekend vestigingsklimaat ontstaan. Het nieuwe ADR-distributiecentrum van Neele-Vat Logistics op de Maasvlakte 2 doet daarbij een behoorlijke duit in het zakje.

Neele-Vat Logistics op de Maasvlakte 2

Nederlands grootste opslagloods voor verpakte gevaarlijke stoffen is begin 2016 opgeleverd en inmiddels volop in gebruik. Managing director Cuno Vat, van Neele-Vat Logistics spreekt dan ook van een groeimarkt. “In het Midden Oosten wordt er meer chemische bewerking ter plekke gedaan. Hetzelfde geldt in de Verenigde Staten, dankzij het goedkope schaliegas. Dankzij de internationale handelsstromen, zorgen de producten die daaruit voortkomen, dat er hier extra opslagruimte nodig is.”

Consolidation Center

Die extra ruimte is gevonden op de Maasvlakte, pal naast de bestaande ADR-loods (Accord marchandises Dangereuses par Route) van Neele-Vat. In het nieuwe warehouse is ruimte voor 20.000 palletplaatsen, verdeeld over zeven compartimenten die ingericht zijn volgens PGS 15 richtlijn. De totale opslagruimte voor chemische en andere verpakte gevaarlijke stoffen van het Rotterdamse familiebedrijf, is hiermee verdubbeld op de Maasvlakte. Onderdeel daarvan is het ‘Export Consolidation Center’. Hier worden gevaarlijke stoffen voor diverse klanten verzameld en opgeslagen, net zo lang totdat er een container efficiënt gevuld kan worden. “Een uitkomst voor bedrijven die niet continue grote ladingstromen hebben.” In totaal beschikt Neele-Vat over 185.000 vierkante meter aan magazijnruimte verdeeld over het gebied groot-Rotterdam en Amsterdam.

Beton

Volgens Vat vormen zijn bedrijf en de chemische sector een goede match. “Als familiebedrijf richten wij ons op de lange termijn. Dat geldt evenzeer voor de chemische bedrijven met hun enorme investeringen. Bovendien zijn wij erg gebrand op schoonheid, netheid en zuinigheid. Iets wat ook in de chemiesector zeer gewaardeerd wordt. En niet alleen vanwege de veiligheid.” Daarin is overigens de nieuwe loods wel het neusje van de spreekwoordelijke zalm. Het 12.000 vierkante meter grote distributiecentrum wordt, in het geval van brand geblust met CO2. Hierdoor wordt de gevolgschade beperkt in tegenstelling tot het gebruik van bluswater of schuim. Een speciaal alarmsysteem zorgt ervoor dat de medewerkers de loods verlaten voordat de CO2 de zuurstof verdrijft. Maar ook aan de duurzaamheid is vanzelfsprekend gedacht. Het pand is opgetrokken uit beton, wat minder koeling in de zomer en minder verwarming in de winter vergt. Daarnaast is er overal led-verlichting en is het dak reeds geschikt gemaakt om als zonnepanelenpark te fungeren.

Blijven investeren in de toekomst

Het up and running zijn van de nieuwe loods, betekent niet dat bij Neele-Vat de hand op de knip gaat. “Ben je gek. De chemie in Rotterdam biedt juist nu veel kansen”, aldus Vat. “We onderzoeken de mogelijkheden van een afvullijn waarbij gevaarlijke stoffen goederen van bulk naar drums worden omgepakt en/of afgevuld. En we hebben net 10.000 vierkante meter extra grond op de Maasvlakte van het Havenbedrijf betrokken. Daarmee kunnen we ons gasmeetstation uitbreiden en het digitaal wegen van containers invoeren.”

Chemische industrie

45 chemiebedrijven, vijf olieraffinaderijen en diverse energiecentrales vormen samen een sterk cluster voor chemische industrie in de Rotterdamse haven.

Chemical Industry in the port of Rotterdam
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger