Alternatief voor affakkelen geeft stroom

Showcase

Het bedrijf Holland Renewable Energy Technologies, gevestigd op het RDM-terrein in de Rotterdamse haven, verkoopt een systeem dat restgassen op een veilige en milieuvriendelijke manier omzet in energie.

Flare stack Holland RET

Wie weleens langs de chemiebedrijven of raffinaderijen van de Rotterdamse havens rijdt, herkent het beeld. Een indrukwekkende verzameling van opslagtanks, leidingen en schoorstenen. En af en toe laait er een grote, gele vlam op boven een verbrandingspijp. Dit heet 'affakkelen'; het verbranden van afvalgassen die vrijkomen tijdens het industriële proces. Zo leveren de gassen geen gevaar op. Want een ongecontroleerde aanraking met vuur zou een explosie kunnen veroorzaken.

Restgassen omzetten in elektriciteit

Bij affakkelen komt methaan, ethaan en propaan vrij. Stoffen die bijdragen aan luchtverontreiniging. Wereldwijd wordt affakkelen steeds verder teruggedrongen, maar het is in de praktijk vaak de veiligste manier om restgassen uit de atmosfeer te houden. Het bedrijf Holland Renewable Energy Technologies (Holland-RET), gevestigd op het RDM terrein in de Rotterdamse haven, biedt een alternatief. Het bedrijf assembleert en verkoopt speciale gasturbines die restgassen kunnen omzetten in elektriciteit.

Zouden we al het gas in de wereld dat nu wordt afgefakkeld voortaan met ons systeem omzetten in elektriciteit, dan kunnen we alle huishoudens in een land ter grootte van Duitsland of Frankrijk voorzien van gratis energie.”

Ruud van Arent Ruud van Arent, Managing director Holland-RET

Managing director Ruud van Arent legt uit: “Restgassen worden afgevangen in een speciaal vat waarin oxidatie plaatsvindt. Het gas wordt als het ware verbrand, maar zonder vlam en op een relatief lage temperatuur. Dat is milieuvriendelijk, want er ontstaan geen verbrandingsemissies, zoals NOx (stikstofoxiden). De warmte die in het vat ontstaat, wordt doorgeleid naar een gasturbine. De warmte drijft de as van de turbine aan en een generator wekt elektriciteit op.” Die elektriciteit kan dan bijvoorbeeld teruggegeven worden aan het elektriciteitsnet, zoals nu gebeurt bij een van de eerste klanten, een afvalverwerker in Limburg. “Zouden we al het gas in de wereld dat nu wordt afgefakkeld voortaan met ons systeem omzetten in elektriciteit, dan kunnen we alle huishoudens in een land ter grootte van Duitsland of Frankrijk voorzien van gratis energie.”

Kippenmest drogen

Maar het innovatieve proces eindigt niet per se bij het opwekken van energie, legt Van Arent uit. “Ook de restwarmte zetten we nuttig in. Zo hebben we op dit moment in Ierland een project, waarbij we de restwarmte gebruiken om kippenmest te drogen. Kippenboeren hebben zo een extra verdienmodel: tot nu toe moesten ze betalen om hun mest af te voeren, maar de gedroogde mest kunnen ze juist verkopen. De installatie die we in Ierland neerzetten, is dan ook in vier jaar terugverdiend. Er zijn veel mogelijkheden, de restwarmte kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het verwarmen van kantoren.”

Rotterdam logische keuze

Holland-RET ontwikkelt de techniek niet zelf. Die is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Ener-Core. Holland-RET heeft de rechten om de systemen – EcoStations genaamd - te verkopen. “De onderdelen komen hier per schip aan. Op het RDM-terrein assembleren we de gasturbines en transporteren we ze naar de klant.” Logistiek gezien is Rotterdam dus een logische keuze om het bedrijf te vestigen. Maar Rotterdam heeft nog meer te bieden, legt Van Arent uit: “Er zijn hier zoveel industriële bedrijven gevestigd, dat is voor ons een belangrijke potentiële markt. Verder zijn hier veel opleidingen. We willen het onderhoud in eigen hand houden. Daarvoor zijn goed opgeleide monteurs nodig. En die zijn hier ook volop aanwezig.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger