Data bepaalt keuze voor Rotterdam

Insight

Steeds meer uit Azië afkomstige non-food artikelen voor de METRO GROUP vinden via Rotterdam hun weg naar hun enorme ‘cash & carry’ filialen in Europa. Dat heeft alles te maken met een mix van data en duurzaamheid die het Rotterdamse Trans Ocean Pacific Forwarding voor deze retail gigant weet te organiseren.

Makro

Een flink deel van de non-food artikelen die bij de vele filialen van de METRO GROUP (in Nederland bekend van de winkels van Makro, Media Markt en Saturn) verkocht worden, zijn gemaakt in Azië. Vroeger bereikte veel daarvan via de havens van Hamburg en Le Havre de megastores. Sinds vorig jaar wint de Rotterdamse haven fors aan terrein als ‘entry point’ voor Europa. Betrof dat eerst alleen de bevoorrading van de winkels in de Benelux, Frankrijk en het Ruhr-gebied, inmiddels zijn daar de Poolse en Oostenrijkse markt bijgekomen en is de verwachting dat Tsjechië en de rest van Duitsland spoedig zullen volgen.

Digitaliseringsgraad

Aan de basis van deze portshift staat expediteur Trans Ocean Pacific Forwarding. Het was niet zo zeer de prominente positie van Rotterdam in de vaarschema’s van de grote containerrederijen die de doorslag gaf, als wel het slimme Electronic Data Interchange-systeem (EDI), dat deze bijna een kwart eeuw oude onderneming heeft opgezet. Via dit systeem kan alle administratie rondom de ladingen, zoals orders, rekeningen en berichten of bevestigingen, elektronisch worden uitgewisseld. “Dat betekent dat METRO op elk gewenst moment van de dag inzicht heeft in waar de ladingen en lege containers zich bevinden en wat de afspraken zijn rondom die zending”, aldus Jean-Paul van Munster, oprichter en directeur van TOP.

“Via Rotterdam kunnen we dat inzicht bieden omdat veel partijen, zoals bijvoorbeeld de Douane, hier een behoorlijke digitaliseringsgraad hebben en aan kunnen haken op het EDI-systeem.”

Jean-Paul van Munster, oprichter en directeur van TOP

Tarieven

Van Munster vervolgt: “Het maatwerk dat we kunnen bieden met ons systeem is groot. Dat wordt gewaardeerd door onze klanten, voor wie we dan één voor één hun logistieke partners aansluiten op die elektronische uitwisseling.” De investering die daarmee gemoeid is, is van dito omvang en bedraagt al gauw enige tienduizenden euro’s per klant om het EDI in te richten. Volgens Van Munster is dat echter meer dan de moeite waard. “Hiermee kunnen we ons onderscheiden. Op tarieven is dat niet meer te doen.”

Rails

Een ander punt dat METRO GROUP erg hoog in het vaandel heeft staan is duurzaamheid. “Daar zijn ze erg serieus mee. Vrijwel alles moet per barge of trein verscheept worden. Ook als het de ‘last mile’ betreft.” Wat betreft binnenvaart heeft Van Munster niets te klagen, maar ook de mogelijkheden over de rails nemen vanuit Rotterdam snel toe. De pro-activiteit van de trein operators kan echter nog wel wat beter. “Het is moeilijk om goed overzicht te krijgen van wat er nu allemaal wanneer en waar naartoe rijdt, maar met de faciliterende rol die het Havenbedrijf Rotterdam daarbij speelt, komen we toch een heel eind.”

Waarom Rotterdam

In de optimale supply chain sluit elke schakel naadloos op de volgende aan. De haven van Rotterdam is de ultieme schakel in uw supply chain. Hier vindt u het beste van het beste op het gebied van dienstverlening, infrastructuur en verbindingen. In de haven van Rotterdam vindt u bovendien de tools om uw supply chain optimaal in te richten.

Goederen verschepen van en naar Europa

Optimale Europese import en export via de haven van Rotterdam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger