Hybride trein met erts en containers

Nieuws

Sinds november vorig jaar pendelt de Linz Shuttle tussen Rotterdam en Oostenrijk. Op het eerste gezicht een normale trein met open, hoge goederenwagons, waarvan er dagelijks velen door Nederland denderen, gevuld met bijvoorbeeld bieten, schroot of stenen. Deze trein is op de reis uit Oostenrijk gevuld met containers en gaat afgevuld met erts terug naar de Alpen. Een hybride trein dus, maar dan anders…

"Echt een mooi concept. Leuk dat we daaraan mogen meewerken”

Roy de Haan, accountmanager APM Terminals

Volgens kenners is het al zeker meer dan twintig jaar geleden dat deze bijzondere vorm van belading in Nederland ingezet werd. Normaliter worden de Eanos-wagons - een soort langgerekte badkuip op vier assen - alleen ingezet voor het vervoer van losse droge bulk. Het Oostenrijkse ILG innovative logistics group GmbH laat de trein vanuit Linz echter rijden met containers. “Het grote voordeel ervan is dat we in dit soort wagons veel meer zwaardere containers kunnen vervoeren dan op een normale containertrein”, aldus Wolfgang Klepatsch van ILG. “Nu kan er 2.150 ton aan vracht mee, terwijl dat normaliter 1.150 ton is. Dat scheelt behoorlijk.”

Reinigen

De shuttle bestaat uit 34 Eanos-wagons waarop in totaal plek is voor 64 TEU. Klepatsch: “dat zijn allemaal zware twintig voets containers van minimaal 25 ton, gevuld met rollen hoogwaardig staal. Op de terugweg nemen we dan losse bulk mee voor Voest Alpine. Dat betekent wel dat we de wagons in Oostenrijk steeds moeten laten reinigen, maar dat is maar een klein ongemak.”

‘Kolentrein’

De Linz Shuttle rijdt nu eens per week, maar ILG verwacht dit vanaf april op te schroeven naar minimaal drie wekelijkse ritten. “Het is echt een mooi concept. Leuk dat we daaraan mogen meewerken”, aldus Roy de Haan, accountmanager bij APM Terminals. De containers worden bij hen op de Maasvlakte II-terminal gelost, waarna de shuttle doorrijdt om met erts beladen te worden voor de terugweg. “Daarom noemen wij hem in de volksmond de ‘kolentrein’.”

Bron: ILG/APMT
Film: HBR

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger