Multifunctionele pontons krijgen thuishaven in Rotterdam

Insight

Eind vorig jaar kwamen de negen nieuwe multifunctionele pontons voor HEBO Maritiemservice aan in de Rotterdamse haven. Het was een bijzonder transport volgens Wiebbe Bonsink, CEO van HEBO Maritiemservice: “De pontons kwamen helemaal vanuit Nantong, China. Alle componenten op het drogeladingschip kwamen van ons, dat is best wel spectaculair.” Inmiddels zijn de pontons al vol in bedrijf en zullen veel te zien zijn in hun nieuwe thuishaven.

Hebo Maritiemservice

The place to be
HEBO heeft voor Rotterdam gekozen als thuisbasis voor het grootste deel van de vloot. Bonsink: “In Rotterdam, daar gebeurt het! Het is een fantastische thuisbasis voor onze schepen. Het is de haven waar veel van onze klanten zitten, tevens is het een belangrijk logistiek knooppunt dat ons veel werk brengt. Dit is ook een reden dat we naar een grotere vestiging gaan in de haven. We gaan daar uitbreiden met een eigen terrein, kantoor en werkplaats.”
In december vorig jaar hebben HEBO Maritiemservice en het Havenbedrijf nog een nieuw contract ondertekend voor de ruimingsorganisatie voor de oliebestrijding in de Rotterdamse haven met een looptijd van vijf jaar. HEBO Maritiemservice levert hierdoor weer een bijdrage aan het streven van het Havenbedrijf om de meest duurzame haven in zijn soort te zijn.

Bewust transport
HEBO Maritiemservice koos bewust voor een drogeladingschip als transportmiddel. “Het was de milieuvriendelijkste overdracht naar Europa,” vertelt Bonsink. “We hebben lang gezocht naar een geschikte rederij die al naar Europa ging, zodat wij onze pontons mee zouden kunnen laten varen.”
De lading bestond uit vier RoRo pontons, vier koppelpontons, een transportponton en een kraanponton. Het tiende exemplaar werd onder ons toezicht gebouwd en geleverd aan een collega-bedrijf.” De nieuwe pontons hebben de oude vloot deels vervangen, maar het betreft ook een stuk uitbereiding, zodat ze een nog groter deel van de markt bedienen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld met grote lading zonder extra sleepboten varen, door het toepassen van boegschroeven in een aantal pontons. In de korte tijd dat ze actief zijn in Rotterdam hebben ze al veel verschillende klussen geklaard: “We hebben onlangs een vracht jachten naar de boot Düsseldorf show gestuurd. Ze kwamen per zeeschip aan in Rotterdamen en gingen vervolgens op ponton naar Düsseldorf.”

Vakwerk
Het mooiste exemplaar wordt volgens Bonsink momenteel nog afgebouwd: “Kraanponton HEBO-Lift 2 is echt vakwerk. Er staan zelfs al behoorlijk wat hijswerkzaamheden voor haar op de planning, in de haven van Rotterdam maar ook in Engeland.” De bouw van de pontons was een intensief traject, waarbij de HEBO-Lift 2 de grootste uitdaging vormde. “Dit complexe kraanponton is als casco + geleverd en is in China voorzien van anker- en verhaallieren, een MOB-boot, kraanpedestals, leidingwerk en een houten werkdek.”
De nieuwe pontons hebben verschillende afmetingen. “We hebben er rekening mee gehouden dat ze de oudere vloot aanvullen. We kunnen nu als het ware puzzelen met de pontons, ook doordat ze koppelbaar zijn. We hebben nu alle breedte maten in huis van 7,4 tot 24,5 meter,” aldus Bonsink.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger