Mededeling over wachttijden bargeverkeer

Nieuws

De laatste weken ontvangen wij veel signalen over oplopende wachttijden voor de binnenvaart bij de containerterminals in Rotterdamse haven. Zowel in Nederland als in andere landen trekken diverse binnenvaart- en transporteursorganisaties aan de bel over de in hun ogen te lange wachttijden, zowel in Rotterdam als in Antwerpen.

Als Havenbedrijf Rotterdam trekken we ons die signalen uiteraard aan. De laatste maanden zijn er door verschillende incidentele omstandigheden periodes geweest waarin de wachttijden voor het bargeverkeer opliepen naar bovengemiddelde niveau’s. De Rotterdamse containerterminals hebben de eerste helft van 2017 een sterke groei in de overslag meegemaakt, waarbij er tot 10 procent meer containers zijn verwerkt. Tegelijkertijd moesten onder meer de nieuwe vaarschema’s van de allianties worden ingeregeld en was er bij twee terminals sprake van een cyberaanval die ervoor zorgde dat daar anderhalve week nauwelijks containers geladen en gelost konden worden.

Het Havenbedrijf werkt doorlopend aan het verbeteren van de hoge graad van efficiëntie in de haven. Dat is de reden dat bijvoorbeeld het World Economic Forum onze infrastructuur de beste ter wereld noemt. Ook waar het gaat om de afhandeling van de containerstroom naar het achterland hebben we daarom diverse initiatieven voor de korte en langere termijn. De Container Exchange Route (CER) tussen terminals, het onderzoek naar mogelijkheden voor een aanvullende barge-hub en digitale oplossingen als NextLogic om betere planning mogelijk te maken zijn daar voorbeelden van.

De signalen over de wachttijden en de mogelijke verbeteringen vragen om een goed gesprek met alle stakeholders (begin september). We zijn ervan overtuigd dat we in gezamenlijkheid kunnen komen tot een aantal mogelijke oplossingen voor de knelpunten. We hebben immers allemaal belang bij een degelijke en efficiënte afhandeling van het binnenvaartcontainervervoer van en naar Rotterdam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger