Autonomous shipping: mis de boot niet

Column

Het Noorse Yara bouwt momenteel een compleet elektrisch containerschip met een autonoom besturingssysteem: de Yara Birkeland. Wat schetste nu mijn verbazing tijdens een groot maritiem congres dat ik pas geleden bezocht? Daar spraken de bezoekers, zo’n tweehonderd executives uit de maritieme sector, vooral in termen van risico’s over autonomous shipping. Bezwaren en twijfels hoorde ik alom. Wat als de computer uitvalt? Begrijpelijk misschien, want de sector staat onder druk door grote internationale concurrentie en lage marges.

Kans in plaats van bedreiging
Bestaande bedrijven hebben een bepaalde omzet. Ze zien nieuwe concurrenten opkomen wat ze liever niet willen. Maar het gevaar van in risico’s blijven denken is dat je de boot letterlijk mist. Een mooi voorbeeld hiervan is Kodak, het bedrijf dat als eerste een digitale camera heeft ontwikkeld. Kodak zag de digitalisering van de fotografie die even later wereldwijd op gang kwam, als bedreiging van bestaande business en stootte deze tak daarom af, met als gevolg een faillissementsaanvraag in 2012 (In 2013 maakte Kodak een doorstart.) Daarom zeg ik: Draai het om en zie autonomous shipping als kans in plaats van een bedreiging.

Zuiniger varen
Kansen liggen er voor het oprapen. Je kunt nieuwe business maken door nieuwe schepen in de markt te zetten. Of kosten besparen op huidige schepen. Door autonome besturingssystemen kun je ook risico’s beperken. Ik voorzie dat je verzekeringspremie omlaag kan, want je krijgt minder botsingen. En je vaart zuiniger met autonomous shipping: een mens vaart gemiddeld minder zuinig dan een machine, want mensen hebben humeuren en wensen. Computers daarentegen rekenen de meest optimale route uit.

Bemanning
Autonomous driving is ook in opkomst. Daar begint ‘het autonome’ met achteruit parkeren. Zo verwacht ik dat het ook met autonomous shipping zal gaan. In stappen. En dan is autonomous shipping op de wijde oceaan vast een stuk makkelijker voor elkaar te boksen dan autonomous driving in een wijk met spelende kinderen. Bemanning blijft nodig op een schip, maar de bemanning zal meer tijd hebben voor dienstverlening en belangrijke aandachtsgebieden, zoals veiligheid.

Binnen drie jaar?
Mijn advies: Probeer het uit. Oceanos kan hierbij helpen. Deze start-up installeert nu een autonomous shipping systeem die ze recent hebben ontwikkeld op bestaande schepen van 2 tot 33 meter lang. Benieuwd wanneer een (deels) autonoom varend schip met een lengte van 100 meter de Rotterdamse haven binnenvaart? Mijn inschatting? Binnen drie jaar.

PortXL is een honderd dagen durend internationaal, open innovatieprogramma, waarbinnen tien geselecteerde start-ups door mentoren intensief gecoacht worden om hun start-up van de grond te krijgen. Ze hebben toegang tot een netwerk van meer dan 150 mentoren, investeerders en corporate partners. De accelerator, een krachtenbundeling van Van Oord, EY, het Havenbedrijf Rotterdam, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Vopak, Uniper, Rabobank, Port of Rotterdam Fund, Thales, Rotterdam/The Hague Airport, City of Rotterdam, InnovationQuarter en Boskalis, richt zich specifiek op de havengerelateerde industrie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger