De Sif-terminal: in korte tijd grote stappen in offshore wind

Showcase

Morgen wordt de Sif-terminal op Maasvlakte 2 officieel geopend. Waar grootse ambities samenkomen, kunnen grootse prestaties worden geleverd. Dat is zeker het geval voor offshore-haven Rotterdam, zoals de samenwerking tussen Sif Group en het Havenbedrijf Rotterdam laat zien.

Dockyard VanGuard SIF

In januari 2017 was het eerste deel van de kade van Sif Group in de haven van Rotterdam gereed en meerde het schip Innovation er af om de eerste monopiles te laden. Een bijzonder moment, zeker omdat Sif Group en het Havenbedrijf Rotterdam minder dan twee jaar daar voor het eerst met elkaar om tafel gingen.

Met de toenemende vraag naar windenergie op zee, was Sif Group, marktleider in de productie van funderingspalen voor offshore windmolens, in 2015 op zoek naar een nieuwe productielocatie. De gewenste specificaties: dichtbij de Noordzee om de steeds groter wordende funderingspalen, ook wel monopiles genoemd, te assembleren en deze direct aan boord van zeeschepen te laden. In de Rotterdamse haven werd op Maasvlakte 2 de ideale plek gevonden. Binnen 1,5 jaar na het eerste gesprek tussen Sif en het Havenbedrijf Rotterdam werden de eerste monopiles in Rotterdam geproduceerd.

Offshore wind ambities
Waar een wil is en de belangen samenvallen, kunnen in korte tijd grote stappen worden gezet, stelt Jan Bruggenthijs, CEO van SIF Group. “Voor Sif Group was het belangrijk om over een productie- en op- en overslagterminal te beschikken dichtbij de Noordzee – daar verrijzen immers de windmolenparken waarvoor wij de funderingspalen maken.” Joost Eenhuizen van het Havenbedrijf vult aan: ”En het Havenbedrijf wilde graag een voet tussen de deur in de offshore (wind)industrie, een belangrijke groeimarkt nu hernieuwbare energiebronnen steeds meer de rol van fossiele brandstoffen gaan overnemen. En dan kan het ineens heel hard gaan.”

Op het 42-hectare grote terrein op Maasvlakte 2 heeft het beursgenoteerde staalconstructiebedrijf Sif de vestigingsplaats van zijn monopiles-afdeling gebouwd. In een jaar tijd verrees er een coatinghal en assemblagehal van 500 bij 50 meter, waar Sif funderingspalen van 80 meter lang en 11 meter in diameter assembleert . In september 2016 waren de eerste palen gereed.

Bouwkundig hoogstandje
Door het type schepen dat hier aanmeert, steken de kades van Sif het diepst van de hele haven. Voor de overslag van de enorme gevaartes legde het Havenbedrijf een 400 meter lange diepzeekade aan. Een bouwkundig hoogstandje, want deze kade krijgt te maken met de gigantische belasting van monopiles op de kade en de offshore werkschepen ervoor. De kade van Sif heeft met 30 meter de grootste kerende hoogte van de gehele haven.

In de zomer van 2017, twee jaar na het ondertekenen van het contract tussen de beide partijen, is het hele bedrijfsterrein in gebruik genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger