Hulpdiensten maken nieuwe afspraken voor Search and Rescue incidenten

Persbericht

De Kustwacht (KW), Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Havenbedrijf Rotterdam en veiligheidsregio’s hebben op 1 september 2017 nieuwe afspraken gemaakt over samenwerking als het gaat om ‘Search and Rescue (SAR) en maritieme hulpverlening’. Het is de taak van de overheid om zich te houden aan internationale verdragen en wetgeving als het gaat om de redding van mensenlevens op het water. Overheidsoptreden op dit terrein wordt aangeduid als Search and Rescue (SAR).

Met dit nieuwe convenant willen de betrokken instanties een professionaliseringsslag maken en de samenwerking verbeteren. Vaak acteren de diverse hulpdiensten tijdens een incident op het water in hetzelfde gebied. Het is dan belangrijk dat iedereen zich houdt aan dezelfde afspraken. “Het was tijd dat deze afspraken werden geactualiseerd. Ontwikkelingen staan niet stil, organisaties veranderen en we hebben geleerd van de samenwerking tijdens incidenten. Dat is prima, want het opsporen en redden van mensen in nood is vaak een kwestie van leven en dood. Dan moet de samenwerking van de hulpdiensten even soepel werken als bij een symfonieorkest”, aldus (Rijks)Havenmeester René de Vries.

Door de nieuwe samenwerking tussen alle partijen ligt er nu een gezamenlijk convenant waarbij zoveel mogelijk is getracht om uniforme afspraken te maken met betrekking tot Search and Rescue en maritieme hulpverlening. Waar noodzakelijk zijn maatwerkafspraken gemaakt per regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger