Maeslantkering sluit zaterdag 9 september

Nieuws

Op zaterdag 9 september is de jaarlijkse ‘functioneringssluiting’ van de Maeslantkering en de Hartelkering. Rijkswaterstaat sluit vanaf 16.50 uur de deuren van de keringen om te testen. Dit jaar bestaat de Maeslantkering 20 jaar, dus wordt de sluiting extra feestelijk aangepakt. Het nabijgelegen Keringhuis is deze dag geopend met allerlei activiteiten voor jong en oud.

De ‘functioneringssluiting’ vindt elk jaar plaats voor aanvang van het stormseizoen. Na de grote onderhoudswerkzaamheden in de zomermaanden test Rijkswaterstaat zowel de techniek als de bediening van de kering. De sluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen. Die loopt van 1 oktober tot 15 april. De Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genaamd, beschermen ongeveer 2 miljoen mensen in de Randstad tegen stormvloeden van de Noordzee.

Programma rond functioneringssluiting
Rond 16.50 uur start het sluitproces. Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen onder invloed van natuurlijke omstandigheden nog wijzigen. Het Keringhuis is die dag geopend van 11.00 tot 20.00 uur. Er zijn rondleidingen en educatieve activiteiten over droge voeten houden in een gebied beneden de zeespiegel. Ook is er een muzikaal programma, met onder andere een concert van de fanfare Bereden Wapens met zangeres Jolien Thijs. Bovendien wordt de buitenexpositieruimte over waterberging geopend.

Praktische informatie
Adres: Keringhuis Publiekscentrum Water, Maeslantkeringweg 139, 3151 ZZ Hoek van Holland

Rondleidingen vooraf reserveren via www.keringhuis.nl of 088-7970630

Route en parkeren: het Keringhuis is op 9 september niet per auto bereikbaar. Er rijden gratis pendelbussen vanaf parkeerplaatsen in de nabije omgeving en vanaf het Metrostation Hoek van Holland Haven naar het Keringhuis en terug. Mindervaliden kunnen doorrijden tot aan het Keringhuis.

LET OP: i.v.m. werkzaamheden aan het spoor rijden er op 9 september geen treinen tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland. Het spoor wordt omgebouwd tot metrolijn. Op dit traject zet de RET snelbussen in totdat de metro rijdt. Plan vooraf uw reis via: https://www.ret.nl/hoekselijn/

Zes vragen over de proefsluiting van de Maeslantkering

Hoe werkt de kering? Wanneer ging de kering voor het laatst écht dicht? Deze en andere vragen worden beantwoord in de Havenkrant Online.

Automatisch op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de haven?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger