Crew en ship management software start-up groeit in Rotterdam

Insight

Het bemannen van een schip is goed voor zestig procent van de operationele kosten - brandstofkosten buiten beschouwing gelaten. Het gaat om grote bedragen die doorgaans weinig aandacht krijgen. Sofoklis Papasofokli blijft zich daarover verbazen. “De meeste bedrijven beschouwen deze kosten als een vast gegeven. Alsof het alleen gaat om vaste salarissen en verzekeringspremies”, vertelt de CEO van de Cypriotische startup RadiantFleet. Het platform van RadiantFleet maakt het bemannen van schepen efficiënter en goedkoper.

Twintig procent van alle schepen in de wereld worden beheerd vanuit Cyprus. Papasofokli heeft jarenlang gewerkt bij één van de vele ship management bedrijven op het eiland. Met eigen ogen heeft hij gezien hoeveel tijd en geld wordt verspild door een inefficiënte organisatie. RadiantFleet moet daaraan een einde maken. “Neem alleen al de communicatie met bemanningsleden. Die verloopt hoofdzakelijk via e-mail, wat veel tijd kost en waarbij veel informatie in de inbox zoekraakt. Of denk aan contracten, die vaak nog handmatig worden aangemaakt op basis van een template in Word. Dat leidt tot kostbare fouten, bijvoorbeeld door onjuiste verwijzen naar verzekeringsvoorwaarden. Wij werken aan een integraal platform dat de communicatie met alle betrokkenen sterk verbetert en onnodige fouten voorkomt”, licht Papasofokli toe.

Op dit moment biedt de markt geen geïntegreerd softwaresysteem dat ship management bedrijven met alle partners verbindt. Het platform van RadiantFleet doet dat wel. Het verbindt scheepsmanagers met eigenaren, agenten, bemanningsleden, reisbureaus en interne systemen. Met één druk op de knop kunnen gebruikers alle relevante informatie aan bemanningsleden beschikbaar stellen. Met een druk op een andere knop doen ze de salarisafhandeling zonder eerst contractinformatie te moeten overtikken. Door koppeling met het reisbureau boeken ze snel en eenvoudig de tickets die bemanningsleden nodig hebben om op de plaats van bestemming te komen. “Het platform maakt kosten vooraf inzichtelijk en processen eenvoudiger door ze te automatiseren. Dit bespaart kosten en vermindert de werklast. Bovendien kunnen automatische checks worden ingebouwd. Beschikken de bemanningsleden over de juiste papieren? Hebben ze de juiste visa? Dat voorkomt discussies achteraf. Gebruikers houden op die manier meer tijd over voor zaken die daadwerkelijk aandacht behoeven”, vertelt Papasofokli.

Eerste klant dankzij PortXL

Papasofokli begon in het najaar van 2014 samen met zijn broer Marios zijn ideeën over een efficiënt crew en ship management platform vorm te geven. Na twee jaar buffelen in de avonduren werden eind 2016 de contouren van het platform zichtbaar. Dit jaar volgde de erkenning in de markt, mede door deelname aan PortXL, het startup-programma in Rotterdam. “Waarom we als Cypriotische startup naar Rotterdam zijn gekomen? Omdat hier de belangrijkste beslissers zitten. PortXL heeft ons in staat gesteld in korte tijd een groot netwerk op te bouwen. Dat heeft onze eerste klant opgeleverd die we nu implementeren: Clearwater Ship Management uit Rotterdam. Daarnaast hebben we onze ideeën bij een groot aantal experts kunnen toetsen, wat veel waardevolle feedback heeft opgeleverd”, vertelt Sofoklis.

Afgelopen zomer volgde een ander hoogtepunt met de toetreding van Indofin Group als aandeelhouder. De investeringsmaatschappij van de Rotterdamse familie De Bruin brengt RadiantFleet stabiliteit en staat de gebroeders Papasofokli bij met raad en daad. Indofin Group investeert doorgaans niet in startups, maar maakte voor RadiantFleet een uitzondering. “RadiantFleet is een van de weinige startups met een sterke waardepropositie. Ze leveren meer dan een mooi product en weten hoe ze de toegevoegde waarde van hun klanten kunnen vergroten. Besparing van kosten begint met inzicht verkrijgen in die kosten en eenvoudige efficiënte planning. Door bijvoorbeeld alle informatie uit arbeidscontracten digitaal te ontsluiten is het mogelijk om vooraf nauwkeurig te voorspellen hoeveel de bemanning van een schip gaat kosten. Dat stelt ship management bedrijven in staat om financieel te plannen en proactief te handelen”, vertelt Hiltjo van Dam, die namens Indofin Group fungeert als non-executive director van RadiantFleet.

Drie productlijnen

Samen met Indofin Group heeft RadiantFleet een toekomstvisie ontwikkeld die is gebaseerd op drie productlijnen. De eerste productlijn is nu marktrijp: het platform waarmee crew en ship management bedrijven de bemanning van schepen kunnen organiseren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de tweede productlijn, die is gericht op het onderhoud van schepen. Daartoe wordt het platform van RadiantFleet uitgebreid zodat het mogelijk wordt om met onderhoudspartners data te delen en onderhoudsprocessen te stroomlijnen. Het maken van een planning waarbij monteurs en onderdelen op hetzelfde moment in een haven arriveren als een schip, is nu nog vaak uiterst complex. “Deze productlijn moet in 2018 gereed zijn. In 2019 volgt een derde productlijn, waarover we nog niets kunnen zeggen”, stelt Van Dam, die wordt aangevuld door Papasofokli. “Over vijf jaar hebben we een compleet ship management platform dat alle partners in de keten met elkaar verbindt.”

Nu Indofin Group zijn vertrouwen heeft uitgesproken en de eerste klant heeft getekend, groeien de verwachtingen bij de oprichters van RadiantFleet. “Wij zijn met nog vier klanten in gesprek, waarvan twee in Rotterdam en twee in Cyprus zijn gevestigd. Daarnaast hebben we goede hoop dat ons verzoek om subsidie van de Europese Unie wordt gehonoreerd. Die kunnen we goed gebruiken om ons product nog verder te ontwikkelen”, vertelt Papasofokli. Van Dam rekent op een sterke omzetgroei in de komende twee tot drie jaar. “De scheepvaartsector stond de afgelopen jaren onder grote druk, wat heeft geleid tot kostenbesparingen op elk vlak. Het besef groeit dat ook het bemannen van een schip efficiënter kan. Met de software van RadiantFleet zijn kostenbesparingen mogelijk die veel groter zijn dan de investeringen.”

Innovatie

Rotterdam wil 's werelds slimste haven zijn. Om onze koppositie te behouden moeten we blijven vernieuwen. Innovatie is een cruciaal middel om de beoogde veranderingen in energietransitie en digitalisering Rotterdam te realiseren.

Over PortXL

PortXL accelerator is een 100-dagen durend programma voor innovatieve start-ups in de maritieme sector. De geselecteerde start-ups krijgen intensieve coaching van ervaren mentoren uit het bedrijfsleven en worden zo klaargestoomd voor de markt. Deelname aan PortXL opent deuren naar het nationale en internationale bedrijfsleven. In 2018 is er weer een editie. Inschrijven kan nog tot 15 januari 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger