Archive for juni 2024

Klachtenafhandeling bij geluidsoverlast vaak onduidelijk

Burgers weten vaak niet waar ze terecht kunnen met hun klacht over geluidsoverlast. Het vinden van het juiste loket blijkt een zoektocht. Het loket en de bijbehorende geluidswetgeving verschilt namelijk per geluidsbron. Hier moet meer duidelijkheid in komen. Dit is 1 van de conclusies uit het onderzoek naar de werking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-stelsel) op het gebied van geluid. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Grafstenen voor de minister: de Eerste Wereldoorlog in Nederland

12 september zbo-kennisfestival – aanmelden kan nu!

ILT-IOD jaarverslag 2023 gepubliceerd

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) is de gespecialiseerde milieuopsporingsdienst van Nederland. De ILT-IOD richt zich op georganiseerde criminaliteit met vaak (internationale) financiële constructies en handelsstromen. Zonder ingrijpen van de overheid zou uiteindelijk onherstelbare schade ontstaan aan mens, milieu en maatschappij

Uitstoot in de zeevaart daalt niet

De uitstoot van stikstofoxides in de zeevaart is hoger dan verwacht ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Deze luchtvervuiling geeft gezondheidsproblemen bij mensen en is slecht voor het milieu, omdat stikstof neerslaat op water en land.

Betere bescherming waterkwaliteit is noodzakelijk

De waterkwaliteit in Nederland staat sterk onder druk. Ons grond- en oppervlaktewater bevat teveel meststoffen, bestrijdingsmiddelen, PFAS, medicijnresten, microplastics en andere schadelijke stoffen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) benadrukt in haar signaalrapport ‘Betere bescherming waterkwaliteit is noodzakelijk’ dat het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving moet worden verbeterd. Daarnaast moet de regelgeving meer gericht zijn op het beschermen van de waterkwaliteit. Deze maatregelen zijn essentieel om de uitdagingen rondom de waterkwaliteit aan te pakken.

Last onder dwangsom voor Turkish Airlines voor gebruik vervuilende hulpmotoren

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een last onder dwangsom (LOD) opgelegd aan Turkish Airlines. Dit omdat de luchtvaartmaatschappij op Schiphol ongeoorloofd gebruik heeft gemaakt van de ingebouwde, vervuilende hulpmotor (de auxiliary power unit, APU) van het vliegtuig terwijl er schonere alternatieven beschikbaar waren op het platform.

Afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming opvraagbaar

In de praktijk: Het nieuwe taxi-toezichtsysteem

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) start 1 augustus 2024 een 2e praktijktoets Centrale Database Taxivervoer (CDT). In samenwerking met kandidaat ICT-dienstverleners en geselecteerde taxiondernemingen en -chauffeurs wordt op vrijwillige basis de praktijktoets doorlopen. Na een succesvolle 1e praktijktoets, richt de 2e toets zich op het testen van de definitieve techniek en het valideren van de gehele keten. En wordt er gekeken of de eerdere bevindingen zijn opgelost.  

Derde rapportage Nederlandse railinfrastructuur: zorgen blijven

In de derde rapportage over de fysieke kwaliteit van de railinfrastructuur constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat ProRail hard werkt aan het verbeteren van de veiligheid op het spoor. Zorgen blijven er ook, net als in de eerdere rapportages uit 2014 en 2019. Deze rapportage verschijnt elke 5 jaar op verzoek van de Tweede Kamer, onder leiding van voormalig Kamerlid Kuiken, om de fysieke kwaliteit van het spoor te controleren.
Advertisment ad adsense adlogger