Archive for juli 2024

Eerste Nederlandse Olympische kampioenen 112 jaar later erkend

Flinke verbetering in bediening tachograaf door zomerpendelbuschauffeurs

Afgelopen vrijdag en zondag hield de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een thema-actie waarbij zij zomerpendelbussen controleerde die naar en van Spanje reden. Dit keer stond de inspectie langs de A2 ter hoogte van Maastricht, vlakbij de Belgische grens.

Van Thijn op de bres voor de Olympische Spelen van 1992

Risicoanalyse stookolie bevestigt ongewenste bijmenging schadelijke stoffen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een risicoanalyse uitgevoerd naar de bijmenging van schadelijke afvalstoffen in stookolie voor zeeschepen. Uit dit onderzoek blijkt dat ongewenste schadelijke stoffen worden bijgemengd. Voor een schone en veilige omgeving is het nodig dat er aanvullende normen voor stookolie komen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat onderzoek uitvoeren naar de introductie van kaders voor kwaliteit van stookolie.

Lange weg naar de botenparade

ILT legt beslag op fatbikes van Chinese fabrikant

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3.500 fatbikes. Dit deed zij in overleg met de officier van justitie van het Functioneel Parket. Er werd beslag gelegd omdat de fatbikes mogelijk niet voldoen aan de wettelijke eisen en daardoor een risico kunnen vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers.

Boetes voor verkeerd gebruik slots door luchtvaartmaatschappijen

De luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit) heeft 8 boetes van in totaal €1.065.000 opgelegd aan British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling Airlines. Dit omdat de luchtvaartmaatschappijen in 2022 in de nacht zijn geland of opgestegen zonder daarvoor een toegewezen tijdsperiode (slot) te hebben of omdat ze toegewezen slots niet hebben gebruikt en niet teruggegeven.

MH17 en de hotspot als middel voor compleet archief

Inleveren plastic flesjes moet aantrekkelijker: 5 lasten onder dwangsom voor Verpact

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) moet het voor consumenten aantrekkelijker en makkelijker worden om plastic drankflessen in te leveren. Dit is de kern van last onder dwangsom die de ILT heeft opgelegd aan Stichting Verpact. Verpact is onder meer verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van plastic flesjes en moet minstens 90% van de plastic flesjes inzamelen, zodat producenten het materiaal opnieuw kunnen gebruiken. Deze wettelijke inzamelnorm geldt sinds 2022 en haalt Verpact bij lange na niet. Daarmee overtreedt de stichting al geruime tijd de wet.

Onvoldoende lokale bescherming tegen geluidshinder voor omwonenden Schiphol

Dit jaar constateerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat luchthaven Schiphol in 2023 de geluidsgrenswaarde bij handhavingspunt 25 (Uithoorn) met 19,1% had overschreden. Uit onderzoek van de ILT naar de oorzaak hiervan blijkt dat dit vrijwel geheel (19%) komt door het vliegen volgens het Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel (NNHS). De ILT kan niet handhaven omdat zij een aanwijzing van de minister heeft gekregen om niet handhavend op te treden als de overschrijding verklaarbaar is vanuit het NNHS. Opnieuw signaleert de ILT dat het huidige stelsel onvoldoende individuele bescherming biedt voor omwonenden. In dit geval voor de mensen in de hoek van Uithoorn en Aalsmeer.
Advertisment ad adsense adlogger