Deze ‘spons’ ruimt olievlekken op

Insight

De start-up Oil Spill Cleaning & Rescue Solutions (OCRS) heeft een manier om olievlekken op te ruimen. Oprichters Frans Vandepoele, Bruno Valkeniers en Henk Smith hopen met hulp van Port Innovation Lab olievervuiling aan te pakken.

Foto:OCRS

Jaarlijks zijn er in de hele wereld duizenden oliemorsingen. Morsingen vanuit olieplatforms, denk aan de Golf van Mexico, hebben grote milieugevolgen. Veel morsingen zijn echter onbekend en worden ook niet opgeruimd. Neem bijvoorbeeld de vlekken die ontstaan door kleine (plezier-)vaart. De start-up OCRS heeft een manier ontwikkeld om deze olievlekken op te ruimen. Oprichters Frans Vandepoele, Bruno Valkeniers en Henk Smith hopen daarmee de olievervuiling in de wereld terug te dringen. ‘S.O.S.’ of ‘Save Our Seas’, legt Valkeniers uit.

Vloeibare oplossing die uitzet tot ‘spons’

De start-up maakt daarbij gebruik van een vloeibare polyurethaanoplossing, een – volgens OCRS - ongevaarlijke stof die op het oppervlak van de oliemorsing kan worden gesproeid. Eenmaal aangebracht, zet de oplossing uit tot een stevige ‘spons’ die wel de olie, maar niet het water absorbeert. Wanneer de spons van het oppervlak weggehaald wordt, blijft de olie erin zitten. De olie en spons kunnen van elkaar losgehaald worden en allebei gerecycled worden. Het OCRS-oplossingsmiddel is vooral effectief op dunne olielagen, maar kan ook bijdragen aan het opruimen van dikkere olievlekken.

“60-plus is de ideale leeftijd”

Valkeniers, maritiem consultant, wil hiermee iets teruggeven aan de bedrijfstak waar hij tientallen jaren heeft gewerkt. Als 60-plusser lijkt het een gewaagde stap om een start-up op te zetten. Maar eigenlijk is het de ideale leeftijd, zegt Valkeniers, want: “Er staat niet al te veel meer op het spel. Ik hoef geen carrière te onderbreken, geen kinderen te ondersteunen en heb geen hypotheek om af te lossen.”

Port Innovation Lab

Valkeniers heeft in zijn leven een groot netwerk opgebouwd, maar zelfs een corporate veteraan kan de hulp gebruiken van een start-up programma bij het oprichten en accelereren van een start-up. OCRS schreef zich in voor het Launch Lab-programma, wat ook onderdeel is van Port Innovation Lab. Het samenwerkingsverband tussen YES!Delft en het Havenbedrijf Rotterdam helpt havengerelateerde start-ups hun idee van de grond te krijgen. OCRS zit nu nog volop in de testfase van het product. Als eerste product voor de maritieme sector denken de oprichters aan een soort ‘olieblusser’. Denk aan een brandblusser, die kleine (pleziervaart-)schepen kunnen gebruiken om gemorste olie op te ruimen.

Pitch jouw idee

Heb jij, net als OCRS, een slim idee voor de haven? Op 20 september 2016 organiseert Port Innovation Lab een AccessDay. Tijdens AccessDay krijg je de kans om jouw idee voor de haven te pitchen voor directeuren en innovators van de haven van Rotterdam.
Schrijf je nu in en win deelname aan het LaunchLab-programma (ter waarde van 15.000 euro, mits er aan de criteria wordt voldaan).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger