Stokoude scholekster gesignaleerd op de Maasvlakte

Nieuws

Een unieke waarneming op de Maasvlakte. Vogelaar Hans Keijser heeft deze week een 46 jaar oude scholekster gespot. Scholeksters worden gemiddeld 20 jaar. De vogels worden jaarlijks geteld en gemonitord. Scholeksters houden van de haven, ze broeden tussen het spoor, op braakliggende terreinen, op glooiingen langs het water en soms op daken. Vooral op Europoort en Maasvlakte 1 broeden jaarlijks ongeveer 100 paar scholeksters. Dit is al jaren stabiel.

“De Rotterdamse haven leent zich uitstekend voor scholeksteronderzoek. Door de minimale vegetatie kunnen ringen goed uitgelezen worden en kun je dus goed zien hoe oud de vogels zijn.” vertelt Jan Putters, assetmanager bij het Havenbedrijf en natuurexpert. Het havengebied behoort tot een van de beste gebieden van Nederland waar jonge scholeksters ‘vliegvlug’ worden. Putters: “Ondanks de havenbedrijvigheid is het een rustig en veilig gebied voor de vogels, ze kunnen in alle rust broeden en jonge vogels leren snel vliegen.” Op de Maasvlakte worden de vogels niet alleen geteld, maar ook geringd. “Dit doen we door het plaatsen van inloopkooien, de vogels worden gevangen en daarna geringd. Zo kan het Havenbedrijf de vogels goed volgen. Dit levert veel informatie op over het leven van de scholeksters. 2016 lijkt een succesvol jaar te worden voor de scholekster, veel jongen!”

De Rotterdamse haven is een gebied waar jaarlijks veel vogels broeden, waaronder de scholekster. Onlangs is door het Havenbedrijf op de Maasvlakte de Vogelvallei gerealiseerd, een gebied van 21 hectare met grote waterpartijen en diverse eilanden. Natuur hoort bij de haven en past goed in het duurzaamheidsbeleid van het Havenbedrijf.

Foto: Andreas Trepte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger