Amsterdam-Rotterdam op twee na aantrekkelijkste regio voor buitenlandse investeringen ter wereld

Nieuws

De regio Amsterdam-Rotterdam is de op twee na meest aantrekkelijke stedelijke regio voor FDI (foreign direct investments: directe buitenlandse investeringen) ter wereld, volgens het IBM Global Location Trends Rapport (2016). De toppositie is volgens het rapport grotendeels het resultaat van inspanningen van beide steden op het gebied van zakelijke dienstverlening en ICT. Veel buitenlandse bedrijven zien de regio Amsterdam-Rotterdam momenteel als voornaamste entry-point voor de Europese markt. Voor Rotterdam is dit de tweede top ranking voor haar FDI-klimaat, na het bereiken van de 9e positie in de Financial Times fDi index (Large Cities) eerder dit jaar.

Rail at Euromax APMT Maasvlakte

De stadsregio Amsterdam-Rotterdam stijgt naar de 3e plek op de IBM ranglijst van meest attractieve grootstedelijke gebieden en scoort daarmee beter dan internationale FDI-hotspots als Dubai, Bangkok, Singapore en in Europa Berlijn, Manchester-Liverpool en Brussel-Antwerpen. Londen en Parijs behouden hun 1e en 2e positie.
IBM's Global Location Trends rapport geeft de laatste trends weer in de locatiekeuze van bedrijven en geeft weer hoe de mondiale ontwikkelingen van invloed zijn op waar bedrijven zich vestigen, hun activiteiten uitbreiden en banen creëren.

Sterke prestaties Rotterdam in zakelijke dienstverlening

Rotterdam presteert momenteel goed in het cluster van de zakelijke dienstverlening, met sterke prestaties in de sectoren Insurance & Risk en IT. Zo is Rotterdam een toonaangevende Europese stad op het gebied van zakelijke verzekeringen, met grote spelers als Marsh, Lloyds, Aon, Allianz, de Navigators Group en JLT Nederland die in de stad gevestigd zijn. In 2016 keerde de International Insurance Exchange terug naar Rotterdam toen de VNAB een beursvloer in de stad (her)opende.

Ook in de IT-sector presteert Rotterdam zeer goed. De stad en regio hebben een snel groeiend en zeer actief innovatie-ecosysteem, met hubs en speciale programma's gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten, technologieën en diensten die de Rotterdamse economie verder zullen versterken. CIC en Venture Café, ECE en YES!Delft zijn hiervan voorname voorbeelden. Bedrijven die recentelijk hebben gekozen om zich in Rotterdam te vestigen of de activiteiten uit te breiden zijn onder andere Bell ID, Apprenda en Tendril. Ook KPN heeft er onlangs voor gekozen haar hoofdkantoor van Den Haag naar Rotterdam te verhuizen, mede omdat het moderne industriële imago van de stad past bij hun technische en IT-gerelateerde activiteiten.

Connectiviteit is een andere belangrijke factor voor bedrijven als het gaat om de keuze waar te vestigen of uit te breiden. Rotterdam is strategisch gelegen aan de Noordzee en de Rijn-Maas-Schelde delta, met uitstekende connectiviteit via lucht, weg, spoor en water. De goede connectiviteit is een van de redenen waarom Rotterdam de 9e plaats bereikte in de ‘Financial Times fDi index for Large European Cities of the Future 2016/17’. Rotterdam had in haar categorie zelfs de beste score van Europa op Connectiviteit. In 2014 koos BT (British Telecom) Rotterdam als locatie voor haar nieuwe datacentrum vanwege de goede connectiviteit en de aanwezigheid van grote nationale en internationale bedrijven in de regio.

Bron: Rotterdam Partners
Foto: Freek van Arkel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger