‘PortXL overtreft alle verwachtingen’

Column

Column van Mare Straetmans, Managing Director van PortXL
100 dagen, 12 start-ups en 180 mentors. Gooi daar wat haaien bij, drones, slimme software, containersloten en een aantal 3D-printers. Blend het tot één shake-down en wat krijg je? PortXL 2016. De eerste editie van ons start-up accelerator programma leverde 5 klantcontracten op. Het heeft daarmee al mijn verwachtingen overtroffen. De toon voor volgend jaar is gezet!

Mare Straetmans

In 100 dagen hebben de deelnemende start-ups hun concepten naar een volgend niveau weten te tillen met workshops, marktonderzoeken, businessmodellen uitwerken, een-op-een coaching, netwerken, pitchen en finetunen. Toen we in oktober vorig jaar begonnen, hebben we gezegd dat PortXL een succes is als we echt iets toevoegen aan de haven en de economie. Dat nu vijf van de twaalf start-ups een contract hebben getekend, is meer dan waar we van hebben durven dromen.

Samenwerkingscontracten

Het resultaat van dit jaar? STC gaat aan de slag met het credential management platform van Pingle . Vopak en PortCall gaan samenwerken om de afhandeling van schepen te optimaliseren. Havenbedrijf Rotterdam gaat de robots van Ranmarine inzetten om plastic uit het water halen. Logistiek platform Lotebox is een overeenkomst aangegaan met een Chinese partij en ook het Griekse XYZ gaat met Vopak samenwerken. De andere deelnemers zijn eveneens goed op weg.

Innovatieve haven

Soms wordt onze haven als conservatief getypeerd. Als je kijkt naar PortXL, dan wordt het tegendeel bewezen. Meer dan 180 mentors hebben zich verbonden aan het programma, onze partners (Van Oord, Havenbedrijf Rotterdam, EY, ECE, Vopak, First Dutch, Uniper, Damen, Rabobank, Boskalis, IQ en Heineken) zijn enorm betrokken geweest en meer dan 500 mensen zijn afgekomen op het afsluitende event. Het is goed om te zien dat er veel positieve respons is op de vernieuwing. Het is volgens mij de enige manier om op lange termijn een significante rol te blijven spelen.

Deelnemers uit de hele wereld

En er zijn meer vooroordelen ontkracht. Bij start-ups wordt vaak gedacht aan snelle jongemannen met een baard en een ingewikkelde fiets. Dat beeld klopt in dit geval niet. We hebben uitgerekend dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 39,8 jaar is. Het zijn gedreven mensen die al jarenlang in de haven hebben gewerkt en zelf hebben ervaren dat het beter kan. Ze laten hun huis, werk en familie achter om deel te nemen aan PortXL en hun ideeën verder te brengen. Deelnemers komen van over de hele wereld: Colombia, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Brazilië, Portugal, Griekenland, Kroatië en Nederland.

Rotterdam blijft thuishaven

Alle start-ups hebben aangegeven op een of andere manier in Rotterdam te willen blijven. Dat is natuurlijk fantastisch. Voor hen is Rotterdam het FC Barcelona van de havenindustrie. Ik verwacht dat uiteindelijk vijf tot zes deelnemende start-ups van PortXL 2016 zullen uitgroeien tot succesvolle mkb-bedrijven en er een of twee misschien heel groot zullen worden.

Aanmelden voor PortXL 2017

Het succes van het eerste jaar legt de lat hoog voor de volgende editie. We zijn inmiddels alweer druk op zoek naar kansrijke start-ups voor PortXL 2017. We kunnen niet wachten om weer vele internationale start-ups in de Rotterdamse haven te verwelkomen. Havengerelateerde start-ups die interesse hebben in deelname kunnen zich aanmelden via de website: www.portxl.org. Ook bedrijven die als mentor of partner aan PortXL willen bijdragen, kunnen terecht op de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger