Schip op poten blikvanger tijdens de Wereldhavendagen

Nieuws

Het bijzondere offshore installatieschip Aeolus, van de Nederlandse waterbouwer Van Oord, geeft dit jaar acte de présence tijdens de Wereldhavendagen. Het schip, dat in het jaar 2014 werd verkozen als ‘Schip van het jaar’, is gedurende de dagen open voor bezoek. Op zaterdagavond vervult het schip een hoofdrol midden in de Nieuwe Maas als podium voor de vele artiesten.

Aeolus

Windmolenparken

Met een lengte van 139 meter en een breedte van 38 meter is het schip straks niet te missen aan de Parkkade in Rotterdam. De Aeolus hoort sinds 2014 bij de geavanceerde vloot van ‘Van Oord’ en is speciaal ontworpen voor de bouw van windparken. De Aeolus is uitgerust met een kraan met een hijsvermogen van ruim 900 ton. Hierdoor kan het fundaties en windturbines transporteren en installeren. Vier gigantische poten van elk 81 meter lang en 920 ton gewicht, zorgen ervoor dat het schip op de zeebodem kan staan en in waterdieptes tot 55 meter kan werken.

Laatste klus

Aeolus is net klaar met Gemini, één van ’s werelds grootste offshore windprojecten. Dit nieuwe windmolenpark staat in het Nederlandse deel van de Noordzee op 85 kilometer uit de kust van Groningen. Aelous installeerde 150 windturbines van 4 megawatt, die vanaf 2017 in totaal 600 megawatt duurzame energie gaan leveren voor 785.000 huishoudens.

Muzikale show met hoofdrol voor Aeolus

Rotterdam staat het weekend van 2, 3 en 4 september in het teken van de Wereldhavendagen. Op zaterdagavond is een muzikale show op het water, waarbij de Aeolus de hoofdrol krijgt. Vanaf dit podium treden artiesten als Maan en de Marinierskapel de Koninklijke Marine op. Diverse andere schepen vullen tijdens deze optredens de Nieuwe Maas in een show van licht, beeld en geluid. Het schip zal voor deze gelegenheid in de Nieuwe Maas, naast de Erasmusbrug, op poten komen te staan. Deze muzikale show, die traditioneel wordt afgesloten met vuurwerk, is vanaf de oevers rond de Erasmusbrug door het publiek te bekijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger