Waterdrone is Rotterdams nieuwste haveninnovatie

Showcase

Rotterdam is een haven van pioniers. Altijd al geweest. Al sinds het ‘waanzinnige’ plan van Pieter Caland om de Nieuwe Waterweg aan te leggen, worden er telkens weer nieuwe oplossingen bedacht die de Rotterdamse haven slimmer, efficiënter, beter en duurzamer maken. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de waterdrone.

AquasmarXL

‘Innovatie stroomt door Rotterdam, als het water door de Maas’, heeft een poëtisch aangelegde ondernemer weleens gezegd. Dat is ook zo. Niet als een ‘nice to have’, maar als een noodzakelijke stap naar een succesvolle toekomst. Het Havenbedrijf zet daarom vol in op alle mogelijke manieren van innovatie, zegt Allard Castelein, president directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. “Innovatie kun je niet afdwingen. Maar je kunt wel zorgen voor een klimaat waarin de kans groot is dat innovatie plaatsvindt en aansluit op de markt.”

Innovatie Eco Systeem

Dat doet het Havenbedrijf door middel van een Innovatie Eco Systeem. Castelein: “We steunen onderzoek met universiteiten, zoals in het Port Innovation Lab met de TU Delft en natuurlijk onze eigen Erasmus Universiteit in Rotterdam. En we werken mee aan prijsvragen voor studenten. Daarnaast ondersteunen we Nederlandse start-ups die relevant zijn voor de haven, maar we scouten ook wereldwijd via PortXL; de eerste accelerator die zich mondiaal richt op havenstart-ups.”

Onbemande waterdrone inspecteert de haven

Uit dit Innovatie Eco Systeem zijn onder andere de waterdrones ontsproten die vandaag de dag in de haven actief zijn. De AquasmartXL bijvoorbeeld. Dat is een onbemand bootje, uitgerust met een camera. Het stuurt beeldmateriaal real-time naar de kade en biedt daarmee een flexibele oplossing voor surveilleren en inspecteren vanaf het wateroppervlak.

Waste Shark jaagt op afval

Een ander voorbeeld is de Waste Shark, een flinke slag groter dan de AquasmartXL. Het apparaat, ter grootte van een personenauto, heeft een ‘open mond’ die zich 35 centimeter onder de waterspiegel bevindt waarmee zo’n 500 kilo afval uit het water ‘geslurpt’ kan worden. Het afval wordt vervolgens verwerkt.

Diverse proeven in de Rotterdamse haven

Vier ‘afvalhaaien’ draaien het komende halfjaar een proef voor het Havenbedrijf met het opruimen van zwerfvuil in de Rotterdamse havenbekkens. Ook de Aquadrone kan live in de haven tegengekomen worden. Voor een olieterminal inspecteert de drone betonnen constructies en brengt deze in 3D visueel in kaart. Dit gebeurt onder andere daar waar het te moeilijk, gevaarlijk of niet wenselijk is om met bemande oplossingen te komen. Bijvoorbeeld onder steigers, bruggen en andere constructies.

Bekijk de drones in actie tijdens Wereldhavendagen

Wil je de drones zelf in actie zijn? Dat kan tijdens de Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september 2016. Het thema is dit jaar ‘The Smartest Port’ en vanzelfsprekend mogen de waterdrones niet ontbreken. Er is speciaal voor de onbemande bootjes een ‘dronehaven’ ingericht. In de Dokhaven van RDM Rotterdam is op zaterdag vanaf 10.00 uur een voor de reguliere scheepvaart afgesloten unieke experimenteerlocatie voor varende drones beschikbaar. Hierin zullen ook drones van RDM Centre of Expertise, Rijkswaterstaat en Genuin Engineering in actie komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger