‘De haven van Rotterdam was haar tijd ver vooruit’

Column

Column van Cynthia Arlaud, Senior Communication Advisor / Digitale media
In 2015 lanceerde de haven van Rotterdam een geheel vernieuwde website. Deze zomer staat de nieuwe website een jaar live. Dit portal voor de Rotterdamse haven heeft sinds de begintijd in 2001 een aantal grote transformaties ondergaan, maar het plan van toen, staat nog steeds overeind. Port of Rotterdam Online coryfee Cynthia Arlaud is bijna 25 jaar in dienst bij het Havenbedrijf Rotterdam en al meer dan 13 jaar betrokken bij de website als project manager en communicatie adviseur. In deze column blikt ze terug en kijkt ze vooruit.

“In het jaar 2000 begon de Rotterdamse haven met een onderzoek naar een functioneel systeem om de Rotterdamse haven optimaal te profileren op het Internet. Destijds schreef men:

Via dit systeem moeten klanten en relaties van de Rotterdamse havengemeenschap de mogelijkheid krijgen om via één centrale ingang alle mogelijke informatie over de Rotterdamse haven te vinden. Het systeem moet zowel algemene als zakelijke informatie gaan bevatten. Daarnaast moet het systeem bedrijven in Rotterdam een platform bieden om via het Internet zaken te doen. PortofRotterdam.com zal het online raamwerk vormen dat een belangrijke impuls biedt aan de havenbrede toepassing van Electronic Commerce in Rotterdam.

, Haven van Rotterdam

Websites van andere havens werden in die tijd eigenlijk puur als reclamemiddel gebruikt (promotie maken over de haven). Wij draaiden het om. We zaten meer op de lijn: welke informatie, diensten en support heeft de klant nodig en hoe kunnen wij ervoor zorgen dat hij of zij dit snel en gemakkelijk kan vinden op een plek. We waren meer servicegericht. Met die insteek was de haven van Rotterdam haar tijd ver vooruit.

Een goed online platform is veel meer dan een online visitekaartje. We doen tegenwoordig alles online. Als je online de juiste services en informatie biedt, is dat ook goed voor de bedrijfsprocessen. Zowel van de gebruiker als van de aanbieder.

De haven staat niet stil, en de ontwikkeling van digitale technologieën ook niet. Er is internet op schepen, drones, internet of things, noem maar op. Er worden telkens weer nieuwe informatiebronnen aangeboord. Als Havenbedrijf Rotterdam proberen we die nieuwe ontwikkelingen met onze partners te vertalen naar toepassingen voor de haven. We zoeken steeds manieren om de haven slimmer, sneller, veiliger en beter te maken, om de gebruiker nog beter van dienst te zijn. Zo kunnen we als haven onderscheidend zijn en meerwaarde bieden.

Het is een continu proces. Er komen steeds meer online diensten bij voor de haven. Er loopt momenteel een aantal projecten om onder andere de logistieke ketens te optimaliseren. Er wordt gewerkt aan een planner om inzicht te bieden in shortsea-en achterlanddiensten. Er wordt een online bedrijvengids voor de hele haven ontwikkeld. Met deze projecten kunnen we de doelstellingen van destijds telkens weer een stapje verder brengen. De uitdaging voor ons ligt er bovendien in ervoor te zorgen dat iedere gebruiker, of dat nu een binnenvaartschipper, zeevaartkapitein, verlader, expediteur, rederij, terminaloperator, omwonende, geïnteresseerde, toerist of student is, voor hem of haar relevante informatie of diensten zo makkelijk mogelijk kan vinden of krijgt aangeboden.

Daar zijn we nooit mee klaar. Het is een proces van continu vernieuwen, continu nieuwe toepassingen vinden, maar steeds met hetzelfde doel voor ogen: Eén systeem waarbinnen klanten en relaties van de Rotterdamse havengemeenschap de mogelijkheid krijgen om via één centrale bron alle mogelijke informatie en diensten over de Rotterdamse haven te vinden (pull) of aan te bieden (push).”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger