Betuweroute weer optimaal beschikbaar

Nieuws

Na een half jaar van omvangrijke werkzaamheden is sinds deze week de Betuweroute weer volledig beschikbaar voor het goederenvervoer van Rotterdam naar Duitsland en vice versa. Daarmee komt voorlopig een einde aan een langdurige omleidingsperiode via de Brabant- en Bentheimroute.

Goederentreinen

Een van de belangrijkste werkzaamheden de afgelopen maanden was het aanpassen van de stroomvoorziening in Nederland bij de grensovergang Zevenaar. Net als de Betuweroute is het spoor tussen Zevenaar en de grensovergang nu voorzien van 25.000 Volt wisselspanning. Dit betekent dat internationale goederentreinen bij de grens geen twee, maar nog maar één keer van bovenleidingspanning hoeven te wisselen. Dat is een belangrijke verbetering van de doorstroming.

Nieuwe aansluiting

Op 17 oktober werd ook de dubbelsporige zuidoostboog bij Meteren in gebruik genomen. Via deze verbinding kunnen treinen uit de richting Den Bosch bij Meteren de Betuweroute opdraaien richting Duitsland en andersom. Deze boog was al aangelegd bij de bouw van de Betuweroute, maar moest technisch nog worden aangepast. Met ingang van de nieuwe dienstregeling per 11 december 2016 gaan er volgens de nu bekende aanvragen zo’n twintig treinen per week van de boog gebruik maken. Dit zal in de toekomst nog verder toenemen.

Vooruitblik 2017

Om de verwachte toename in het railgoederenvervoer in goede banen te leiden, is in de grensstreek Nederland-Duitsland meer capaciteit nodig. Om de Betuweroute optimaal aan te sluiten op het spoor van de Oosterburen en verder Europa in, zijn er nog wat aanpassingen bij Zevenaar nodig, maar belangrijker is dat er tussen Emmerich en Oberhausen over een lengte van ruim 70 km een derde spoor wordt aangelegd. De bouw hiervan duurt nog zeker tot 2022.

Ongehinderd spoorgoederenvervoer

Ook volgend jaar zal er dus in Duitsland, maar eveneens in Nederland weer aan het spoor worden gewerkt. Treinen worden dan wederom periodiek via de Brabant- en Bentheimroute omgeleid. Het gaat om een aantal weekenden waarin de grensovergang Zevenaar helemaal niet beschikbaar is en zeven werkweken waarin er maar één spoor beschikbaar is. Ook dan wordt er weer, onder leiding van de stuurgroep Derde Spoor Duitsland, hard gewerkt om gedurende de werkzaamheden het spoorgoederenvervoer ongehinderd te kunnen laten plaatsvinden.

Bron: Prorail

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger