’Transparantie is de sleutel tot ketenoptimalisatie’

Column

Een column van Klara Paardenkooper, docent en onderzoeker ‘Haven’ aan de Rotterdam Mainport University of Applied Science. Paardenkooper is onder andere bekend van haar boek ‘TEUREKA! - In de ban van de containerisatie’ over de invloed van de zeecontainer voor de haven van Rotterdam.

Klara Paardenkoper

"Een van de effecten van transport per container is de groei van de concurrentie tussen havens en de krimp van het ‘exclusieve achterland’. Containers zijn tenslotte footloose en dus niet aan één haven gebonden. Goederen kunnen net zo goed via Hamburg, Gdansk of Koper Europa binnenkomen. Voor de transportkosten per product maakt het amper uit.

Terwijl havens elkaar vroeger vooral op geografische ligging en voorzieningen beconcurreerden, gebeurt dat nu in toenemende mate door de efficiency van de totale supply chain. Een consument laat het koud of het product is overgeslagen in de diepste haven van Europa of niet. Hij of zij wil het product onbeschadigd, snel en goedkoop in handen krijgen.

Natuurlijk spelen geografie en voorzieningen een belangrijke rol in ketenefficiency. Maar er is meer. Bij het transport van containers zijn vele partijen betrokken, die door gebrek aan vertrouwen niet optimaal met elkaar communiceren. Kennis wordt in de haven gezien als macht en het delen ervan wordt beschouwd als diefstal van de eigen portemonnee. Onderzoek wijst echter uit dat betere samenwerking op den duur voordelig is voor alle deelnemende partijen. Bovendien versterkt het de positie van de haven.

Transparantie is op dit moment de sleutel tot ketenoptimalisatie. Ontwikkelingen in de ICT maken een verregaande datadeling mogelijk. Een truckchauffeur moet immers weten waar hij zijn container moet ophalen en synchromodaliteit staat of valt met informatiedeling. De vraag naar capaciteit moet worden gekoppeld aan het aanbod. Lucht vervoeren is immers duur en milieuonvriendelijk. Daarom is de uitdaging: laten we in Rotterdam niet alleen voor de diepste haven gaan, maar voor de haven met de meest efficiënte keten!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger