‘Haven Rotterdam meest dynamische Europese logistieke locatie’

Nieuws

In de SCI/Logistieke barometer van adviesbureau SCI Verkehr uit Keulen neemt de haven van Rotterdam, net als vorig jaar, de eerste plaats in als meest dynamische Europese logistieke locatie. 45% van de ondervraagde Duitse logistici noemt de haven van Rotterdam ‘zeer dynamisch’; een stijging van 12% ten opzichte van 2015. De top 3 wordt aangevuld door Antwerpen (dynamiek: 20%) en het Hongaarse Györ (18%).

Haven van Rotterdam

“Wij voelen ons door deze cijfers en de achterliggende inschatting van de logistieke experts gesterkt in ons beleid. Deze dynamiek is de beloning van onze inspanningen ten behoeve van een uiterst moderne goederenoverslaglocatie, die op actieve wijze uitstekende randvoorwaarden schept voor de kwaliteit van het goederenverkeer voor alle deelnemers aan de totale supply-chain“, aldus Allard Castelein, algemeen directeur van de haven van Rotterdam in een reactie op de cijfers. “Onze dynamiek en ons innovatiepotentieel zijn niet gestopt bij Maasvlakte II“.

Innovatiemotor

Op diverse gebieden bewijst de haven van Rotterdam zijn dynamiek – zowel bij de vormgeving van de logistieke toekomst als van de dagelijkse logistieke praktijk. Zodoende fungeert de haven als innovatie- en industriecluster – hetzij bij de samenwerking met startups, hetzij met moderne industrieën, bijvoorbeeld op het gebied van chemie of als een van de belangrijkste clusters voor LNG.
De haven werkt continu aan zijn interne infrastructuur als dynamische goederenoverslaglocatie. De containerterminals van APM, RWG en ECT op de Maasvlakte zijn hier reeds in hoge mate geautomatiseerd, zodat grote delen van het proces onbemand worden uitgevoerd. De haven van Rotterdam experimenteert op innovatieve wijze met gekoppelde netwerken van kadefaciliteiten.
De vormgeving van de digitale informatiestroom speelt hierbij een even belangrijke rol als het daadwerkelijke goederenverkeer. Talrijke tools helpen alle partners, verladers, logistici, reders en expediteurs binnen de gehele supply-chain bij de planning en uitvoering van het goederenverkeer. De haven van Rotterdam werkt ook met het oog op de toekomst mee aan de ontwikkeling van aanvullende tools.
Ook voor wat betreft de uitbouw van de belangrijke verbindingen met het achterland blijft de haven van Rotterdam niet achter. Onlangs nog werd door partners de eerste spoorverbinding China-Rotterdam gerealiseerd. Ook binnen Europa en Duitsland wordt gewerkt aan het openstellen van nieuwe verbindingen.

Over de SCI/Logistieke barometer

De SCI/Logistieke barometer is een regelmatig opgestelde indicator die de huidige en toekomstige economische situatie binnen de branche weergeeft. In juni 2003 begon de barometer met een enquête onder 200 ondernemingen binnen de logistiekbranche die representatief waren voor wat betreft grootte, producten en verdere indicatoren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger