Nederland meest concurrerende economie EU

Nieuws

Het World Economic Forum (WEF) plaatst Nederland als vierde economie op haar Global Competitiveness Index, achter Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten. Met de vierde plek gaat Nederland Duitsland voorbij, dat naar de vijfde plek zakt. Daarmee is Nederland de meest concurrerende economie van de Europese Unie. Nederland heeft de notering met name te danken aan de hoge kwaliteit van infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.

Europeon union

Het is de hoogste notering voor Nederland, sinds het WEF in 2004 begon met de Index. In 2014 stond Nederland nog achtste. “Er is een goede kans dat Nederland volgend jaar nog een plaats naar boven opschuift”, aldus de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda in het FD. “Een derde plaats is volgend jaar mogelijk als het WEF de methodiek wijzigt. Human capital, de dynamiek bij bedrijven en innovatiekracht zullen dan waarschijnlijk zwaarder wegen. De VS zouden dan wat kunnen zakken.”

Tweede plaats

“Zelfs een tweede plaats is mogelijk,” vervolgt Volberda in het FD. “Maar daar zijn aanvullende arbeidsmarkthervormingen voor nodig. Eveneens moet de kredietverlening aan het bedrijfsleven worden verbeterd, die nu nog een 'achillespees' is. Overheid en bedrijven zouden ook beduidend meer moeten investeren in R&D.”

Hele rapport lezen

Meer weten over de Global Competitiveness Index? Download het hele rapport.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger