RWG eerste douanearme deepsea containerterminal in Europa

Nieuws

De Rotterdam World Gateway (RWG) mag zich binnen de Europese Unie de eerste douanearme deepsea containterterminal noemen. Door een vereenvoudigde douaneprocedure verloopt het administratieve proces al voor 95 procent digitaal, waardoor fysieke douanehandeling niet meer nodig is.

RWG-deepsea-containerterminal

Anneke van den Breemer, regiodirecteur Douane Rotterdam Haven, overhandigde dinsdag 8 maart de definitieve douanevergunning aan Ronald Lugthart, managing director van RWG. “Door de automatisering bij RWG, de introductie van 100% voormelden van containers, lading via Portbase en door gebruik te maken van vereenvoudigde douaneprocedures, verloopt ruim 95% van het administratieve proces volledig digitaal. Hiermee wordt het administratieve proces losgekoppeld van het logistieke proces op de terminal, waardoor een snelle en betrouwbare afhandeling wordt gerealiseerd”, vertelt Lugthart. Van den Breemer is blij met deze ontwikkelingen. “Als douane willen we dat de logistiek zo min mogelijk hinder heeft van de verplichte douaneformaliteiten”, zegt Van den Breemer. “Daar hebben alle partijen hebben baat bij: de terminal, de douane maar ook de expediteurs en vervoerders.”

Vereenvoudigd vervoeren
De vereenvoudigde douaneprocedures gaan de vervoerders een hoop voordelen opleveren. Doordat er op de terminal geen fysieke douanehandelingen meer plaatsvinden, hoeven vervoerders hier geen stop meer te maken. Daarnaast is RWG de eerste Rotterdamse terminal die als toegelaten geadresseerde optreedt, waardoor douanevervoer bij aankomst automatisch wordt beëindigd op de terminal. Dit geeft extra zekerheid voor iedereen die belang heeft bij een goederenlading.

AEO-certificaat
Naast de douanevergunning heeft RWG ook een AEO-certificaat mogen ontvangen. Dat staat voor Authorised Economic Operator, waarmee RWG aan kan tonen dat zij een betrouwbare partner is voor overheden en marktpartijen. Het bereiken van deze mijlpaal is voor RWG een volgende stap in de verdere ontwikkeling van de meest geautomatiseerde terminal ter wereld.

Bron: RWG

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger